Turta dulce
sau Gingerbread este un desert foarte popular in intreaga lume. Acestia sunt deliciosi si aromati biscuiti care se prepara de obicei in perioada Craciunului. Conform Europa Fm primele scrieri despre turta dulce le gasim in antichitate. La egipteni si greci se folosea la ceremonii. In Europa, turta dulce a ajuns prin secolul al 11-lea,Atunci au fost aduse condimentele din Orientul Mijlociu, folosite la preparare. Pe vremuri la preparare se foloseau firimituri de paine. Amestecul se punea in forme de lemn, ce erau apoi sculptate cu glazura. Se folosea glazura simpla pentru cei mai saraci sau vopsea aurie comestibila pentru regi și imparati.
In secolul al 16-lea, englezii au inlocuit firimiturile de paine cu faina. Regina Elisabeta I a avut idea de a o face in forme de omuleti. Cand pleca in vizite oficiale peste hotare, Regina Elisabeta a Marii Britanii ducea cadou acesti biscuiti. Era glazurata si legata frumos cu o panglica colorata. Casuta de turta dulce a aparut in Germania, prin 1800, dupa povestea fratilor Grimm, Hansel și Gretel. Cei doi au fost ademeniti de vrajitoarea cea rea intr-o casuta de turta dulce.
Alte surse
spun ca Gingerbread au origini nord europene, insa este apreciata in si zona anglosaxona si nu numai. Asta datorita faptului ca sunt este foarte aromata. Odata pregatita, este imposibil sa nu o apreciezi, indiferent din ce tara ai fi. Mie una imi aminteste de turta dulce pe care o mancam in copilarie. E foarte greu sa nu o iubesti si sa nu iti placa. Se poate face in orice forma va place. Se poate decora cu glazura pe care o puteti colora sau nu pentru ca va iesi la fel de buna si frumoasa. Am uitat sa mentionez ca dupa ce o coaceti, cand se va raci se va intari putin. A doua zi va incepe sa se inmoaie, si pe zi ce trece va fi si mai frageda. Deci o puteti prepara cu cateva zile inainte de Craciun.
Urmariti reteta video pentru mai multe detalii:
Va las sa cititi reteta si sa o pregatiti deoarece mai este putin si vine Mos Craciun. Se spune ca intampinarea acestuia cu acesti biscuiti si un pahar mare de lapte l-ar face cu siguranta mai darnic ca de obicei. Spor la treaba!
10 comentarii
Numai 50 gr miere?
Buna, Nela! Da, se pun numai 50 g de miere, mierea este mai mult pentru a da culoarea si textura specifica turtei dulci.
Genial! Am incercat o alta reteta „autentica” cu melasa, zahar brun si alte nebunii…fiasco total! Am promis ca nu ma las pana nu-mi ies. Ca atare, am incercat reteta ta. GE-NI-AL!!! Gust, aspect, distractie! Pacat ca nu pot incarca o fotografie 🙂 Iti multumesc!!!!! An Nou Fericit!
Ma bucur ca ti-a placut reteta mea de turta dulce si te invit sa incerci orice reteta doresti se pe blogul meu. Pot garanta reusita pentru toate. Nu le pun aici pana nu le incerc eu de mai multe ori. Daca doresti acum poti incarca si imagine! Un An Nou fericit si tie si celor dragi!
Buna! Am incercat reteta si e delicioasa! Dar nu s-a topit zaharul. Se poate pune zahar pudra?
Buna, Carmen! Da, poți folosi zahar pudra mai ales dacă frămânți aluatul cu mana. Eu am folosit un robot de bucătărie pentru a framanta. Probabil acesta a mărunțit zaharul.
O zi frumoasă îți doresc! 😁😘😘
Cu mixerul si cu mana am framantat 😁 Iti multumesc! Sarbatori fericite! 😘🥳
Sărbători fericite! ❤️❤️❤️
Care e metoda cea mai buna de ai păstra pentru timp mai îndelungat ?
Buna, Laura! Ii poti pastra pentru 4-5 zile intr-o cutie de biscuiti, cum sunt cele din metal sau intr-un borcan de biscuiti, cum sunt acelea mai mari. Sau poti pastra aluatul in frigider pentru 4-5 zile sau o luna la congelator, invelit intr-o folie de plastic. Sper ca te-am ajutat 😊