Home Aperitiv Salata de vinete

Salata de vinete

de Ramona-Maria Dascalu

Salata de vinete este cea mai iubita salata romaneasca o salata simpla si usor de preparat cu o textura cremoasa si super aromata, numai buna in aceasta perioada. Insa la cat este de buna eu o prepar si in restul anului!

Pentru aceasta salata avem nevoie de vinete medii nu prea mici, dar nici prea uriase pentru ca riscati sa aiba seminte. Mai avem nevoie de o ceapa si maioneza. Eu voi face si maioneza pentru ca cea cumparata nu are nici o legatura cu maioneza facuta in casa. Si in plus se face si foare usor, asa cum veti vede si in video.
Urmariti reteta video pentru a descoperi mai multe detalii despre acest delicios desert:

Dacă ti-a plăcut acest video te rog sa te abonezi la canalul meu de Youtube apasand butonul Subscribe. Multumesc!

In plus o sa va arat cea mai simpla metoda de a curata vinetele!

Hai sa vedem cum se preapara varianta mea de salata de vinete!

Daca ti-a placut aceasta reteta, poti incerca si:

Salata de vinete

Evaluare 5.0/5
( 1 votat )
Portii: 1kg salata Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente salata:

Vinete 2 kg
Ceapa 1 mica
Maioneza 150 g
Sare dupa gust

 

Ingrediente maioneza:

Oua 2 medii
Ulei de floarea soarelui 140 ml
Zeama de la o jumatate de lamaie

 

INSTRUCŢIUNI

Pentru inceput spalam vinetele si le scurgem bine de apa. Urmeaza sa le intepam cu o scobitoare sau cu o frigaruie sau chiar cu o furculita. Acest pas este important deoarece daca nu le intepam vor exploda/crapa in timpul coacerii. Le lasam la foc mic pana cand isi schimba culoarea, apoi le intoarcem pe partea cealalta si le coaceam in continuare. Pentru averifica daca sunt gata le apasati in mijloc, daca sunt moi atunci sunt coapte. Daca inca opun rezistenta si sunt tari mai trebuie coapte.
Daca le coaceti la cuptor atunci le coaceti pe functia sus jos ventilat la 200°C. Cand s-au schimabat culoarea le intoarceti pe partea cealalta si le lasati sa sa coaca complet. Pentru a verifica daca sunt gata le apasati in mijloc, daca sunt moi atunci sunt coapte. Daca inca opun rezistenta si sunt tari mai trebuie coapte.
Dupa ce s-au copt le luam cu un cleste si le punem intr-un castron. Le lasam putin sa se racesca cat sa nu ne arda la maini cand le curatam. Cand s-au mai racit luam fiecare vanata, ii taiem codita cu un cutit si o taiem pe juamatate pe lungime. Luam fiecare jumatate de vanata si cu o lingurita curatam toata vanata coapta pana la coaja. Procedam in acelasi mod si cu cealalta jumatate de vanata. Vanata coapta o punem intr-o strecuratoare pe care o punem intr-un castron. Facem asta pentru a se scurge cat mai bine lichidul amar din vinete. Curatam toate vinetele in acelasi mod. Va asigur ca aceasta este cea mai simpla si rapida metoda de a curatat vinete. Eu ma invatat-o de la mama mea si de atunci numai in modul acesta curata vinetele.
Dupa ce am terminat de curatat vinetele, le acoperim cu o folie de plastic sau cu o farfurie si le lasam la scurs pentru cateva ore la frigider.


Inainte de a scoate vinetele de la frigider preparam maioneza.
Pentru inceput punem apa la fiert intr-o craticioara. Cand a inceput sa fiarba adaugam oul cu ajutorul unei linguri pentru a nu-l sparge.
Il lasam sa fiarba pentru 11 minute. Intre timp luam un alt ou crud si separam albusul de galbenus. Punem galbenusul intr-un vad incapator si inalt in care vom face maioneza.
Dupa cele 11 minunte oprim aragazul, luam oul fiert si il punem intr-un pahar cu apa si gheta si il lasam 1-2 minute. Facem asta pentru a ne fi mai usor sa il curatam de coaja.
Curatam oual de coaja, il dam pe jumatate si ii luam galbenusul fiert pe care il punem peste galbenusul crud. Sfaramam galbenusul fiert si il amestecam cu mixerul pentru cateva secunde cat sa omogenizam totul.

Adauaugam putin ulei si amestecam cu mixerul pentru a-l incorpora. Penem din nou ulei si amestecam cu mixerul.
Procedam in acelasi mod pana cand consumam mai mult de jumatate din ulei.
Taiem o lamaie pe jumatate. Luam o jumatate si o intepam din loc in loc pentru a o stoarce mai usor. Stoarcem jumatate din zeama de lamaie si amestecam cu mixerul.
Adaugam din nou ulei si amestecam pentru a-l incorpora. Procedam in acelasi mod pana cand terminam uleiul. La final adaugam zeama de lamaie ramasa si amestecam.
Si maioneza este gata!
Luam vinetele din frigider, inalturam lichidul scurs si punem vinetele peste maioneza.

Amestecam cu mixerul pentru 1 -2 minute cat sa obtinem o compozitie omogena si vinetele sa devena cremoase.
Separat dam pe razatoare o ceapa mica pe partea cu gauri mici. Dupa cea am dat pe razatoare ceapa o scurgem de lichid fie inclinand farfuria pentru a scurge lichidul sau o stoarcem cat mai bine de lichid. Adaugam ceapa in salata.

Acum este momentul sa punem si sare dupa gust. Amestecam cu mixerul pentru a omogeniza totul si pentru a se topi cat mai bine sarea, pentru aproximativ 1 minut.
Si salata de vinete este gata pentru a fi savurata pe o felie de paine prajita. Va asigur ca salata de vinete preparata in acest mod, nu va lasa deloc lichid a doua zi si va iesi foarte cremoasa si aromata! Pofta buna!

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!