Home Desert Turta dulce (Gingerbread )

Turta dulce (Gingerbread )

de Ramona-Maria Dascalu

Turta dulce

sau Gingerbread este un desert foarte popular in intreaga lume. Acestia sunt deliciosi si aromati biscuiti care se prepara de obicei in perioada Craciunului. Conform Europa Fm primele scrieri despre turta dulce le gasim in antichitate. La egipteni si greci se folosea la ceremonii. In Europa, turta dulce a ajuns prin secolul al 11-lea,Atunci au fost aduse condimentele din Orientul Mijlociu, folosite la preparare. Pe vremuri la preparare se foloseau firimituri de paine. Amestecul se punea in forme de lemn, ce erau apoi sculptate cu glazura. Se folosea glazura simpla pentru cei mai saraci sau vopsea aurie comestibila pentru regi și imparati.

In secolul al 16-lea, englezii au inlocuit firimiturile de paine cu faina. Regina Elisabeta I a avut idea de a o face in forme de omuleti. Cand pleca in vizite oficiale peste hotare, Regina Elisabeta a Marii Britanii ducea cadou acesti biscuiti. Era glazurata si legata frumos cu o panglica colorata. Casuta de turta dulce a aparut in Germania, prin 1800, dupa povestea fratilor Grimm, Hansel și Gretel. Cei doi au fost ademeniti de vrajitoarea cea rea intr-o casuta de turta dulce.

Alte surse

spun ca Gingerbread au origini nord europene, insa este apreciata in si zona anglosaxona si nu numai. Asta datorita faptului ca sunt este foarte aromata. Odata pregatita, este imposibil sa nu o apreciezi, indiferent din ce tara ai fi. Mie una imi aminteste de turta dulce pe care o mancam in copilarie. E foarte greu sa nu o iubesti si sa nu iti placa. Se poate face in orice forma va place. Se poate decora cu glazura pe care o puteti colora sau nu pentru ca va iesi la fel de buna si frumoasa. Am uitat sa mentionez ca dupa ce o coaceti, cand se va raci se va intari putin. A doua zi va incepe sa se inmoaie, si pe zi ce trece va fi si mai frageda. Deci o puteti prepara cu cateva zile inainte de Craciun.
Urmariti reteta video pentru mai multe detalii:

Dacă ti-a plăcut acest video te rog sa te abonezi la canalul meu de Youtube apasand butonul Subscribe. Multumesc!

Va las sa cititi reteta si sa o pregatiti deoarece mai este putin si vine Mos Craciun. Se spune ca intampinarea acestuia cu acesti biscuiti si un pahar mare de lapte l-ar face cu siguranta mai darnic ca de obicei. Spor la treaba!

Daca v-a placut aceasta reteta puteti incerca si:
Turta dulce (Gingerbread)

Gingerbread (turta dulce)

Evaluare 5.0/5
( 19 votat )
Portii: 36 Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente:

Faina tip 00 350 g
Zahar 160 g
Unt rece 110 g
Miere 50 g
Oua de gaina 1 mediu
Ghimbir pudra 3 g
Scortisoara pudra 5 g
Cuisoare pudra 1 varf lingurita
Nucsoara pudra 1 varf lingurita
Bicarbonat o jumatate lingurita
Sare 1 varf lingurita

 

Ingrediente glazura:

Oua de gaina albusul de la un ou
Zahar pudra 150 g
Lamaie zeama cateva picaturi

INSTRUCŢIUNI

Incepem pregatirea deliciosilor nostri biscuiti de turta dulce prin a pune in vasul unul mixer faina, pudra de scortisoara, de cuisoare, de ghimbir si de nucsoara.


Adaugam si o jumatate de lingurita de bicarbonat, zaharul, un varf cutit de sare, mierea si untul taiat cubulete. Folosiți zahar pudră dacă frământați cu mana!


Mixam pentru a obtine un amestec omogen si cu o textura nisipoasa. Punem amestecul obtinut intr-un castron si adaugam oul, apoi framantam cu mainile pana cand obtinem un aluat omogen. Daca nu doriti sa folositi robotul de bucatarie, puteti pune de la inceput toate ingredientele in castron si sa framantati cu mainilie ingredientele pana cand obtineti un aluat omogen. Punem aluatul obtinut intr-o folie de plastic si il lasam la frigider pentru cel putin 30 minute.


Dupa cele 30 de minute presaram blatul de lucru cu faina, inlaturam folia de plastic si il intindem aluatul pentru a obtine o foaie cu grosimea cuprinsa intre 7 mm si 1 cm. Folosim diverse forme cu motive de craciun precum fulgul de nea, omuletul de turta dulce, manusa, gheata, bradutul sau orice alte forme va plac si taiem foaia formata. Punem fursecurile intr-o tava in care am pus hartie de copt. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170 °C si tinem 10 minute. Dupa cele 10 minute ii scoatem si ii lasam sa se racesca pe un gratar. Intindem iar aluatul ramas si formam alti biscuiti de turta dulce pe care mai apoi ii coacem. Procedam in acelasi mod pana cand terminam aluatul. Mie mi-au iesit 36 de biscuiti de turta dulce cu lungimea de aproximativ 6 cm.


Ii lasam sa se racesca, iar intre timp preparam glazura. Pentru aceasta punem albusul intr-un vas si amestecam cu mixerul, iar cand incepe sa capete consistenta spumoasa adugam zaharul pudra putin cate putin si amestecam in continuare. Tot in timp ce adaugam zaharul pudra, punem si cateva pigaturi de zeama de lamaie si amestecam. Trebuie sa obtinem un amestec destul de ferm, care sa isi pastreze forma.


Punem glazura intr-un pos sau intr-o punga pe care o taiem la un colt, apoi putem sa ne apucam sa decoram turta dulce. Gingerbread (turta dulce), acesti deliciosi biscuiti se pun pe un platou sau o farfurie in vazul tuturor pentru a putea fi consumati ori de cate ori dorim un mic desert care sa ne aminteasca sa fim mai buni, doar este perioada Sarbatorilor de Iarna.

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

10 comentarii

Nela 13 decembrie 2019 - 18:08

Numai 50 gr miere?

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 14 decembrie 2019 - 13:17

Buna, Nela! Da, se pun numai 50 g de miere, mierea este mai mult pentru a da culoarea si textura specifica turtei dulci.

Răspuns
Elena 31 decembrie 2020 - 19:34

Genial! Am incercat o alta reteta „autentica” cu melasa, zahar brun si alte nebunii…fiasco total! Am promis ca nu ma las pana nu-mi ies. Ca atare, am incercat reteta ta. GE-NI-AL!!! Gust, aspect, distractie! Pacat ca nu pot incarca o fotografie 🙂 Iti multumesc!!!!! An Nou Fericit!

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 31 decembrie 2020 - 21:23

Ma bucur ca ti-a placut reteta mea de turta dulce si te invit sa incerci orice reteta doresti se pe blogul meu. Pot garanta reusita pentru toate. Nu le pun aici pana nu le incerc eu de mai multe ori. Daca doresti acum poti incarca si imagine! Un An Nou fericit si tie si celor dragi!

Răspuns
Carmen 11 decembrie 2022 - 17:15

Buna! Am incercat reteta si e delicioasa! Dar nu s-a topit zaharul. Se poate pune zahar pudra?

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 11 decembrie 2022 - 17:21

Buna, Carmen! Da, poți folosi zahar pudra mai ales dacă frămânți aluatul cu mana. Eu am folosit un robot de bucătărie pentru a framanta. Probabil acesta a mărunțit zaharul.
O zi frumoasă îți doresc! 😁😘😘

Răspuns
Carmen 11 decembrie 2022 - 17:28

Cu mixerul si cu mana am framantat 😁 Iti multumesc! Sarbatori fericite! 😘🥳

Ramona-Maria Dascalu 11 decembrie 2022 - 19:48

Sărbători fericite! ❤️❤️❤️

Laura 9 decembrie 2022 - 23:05

Care e metoda cea mai buna de ai păstra pentru timp mai îndelungat ?

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 10 decembrie 2022 - 22:30

Buna, Laura! Ii poti pastra pentru 4-5 zile intr-o cutie de biscuiti, cum sunt cele din metal sau intr-un borcan de biscuiti, cum sunt acelea mai mari. Sau poti pastra aluatul in frigider pentru 4-5 zile sau o luna la congelator, invelit intr-o folie de plastic. Sper ca te-am ajutat 😊

Răspuns

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!