Home DesertCu crema Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada

de Ramona-Maria Dascalu

Prajitura Alba ca Zapadasau Lamaita este una dintre cele mai iubite prajituri care ne aminteste de copilarie. O prajitura frageda, aromata si foarte spornica.

Prajitura este compusa din 3 foi fragede si aromate. Pe care le-am preparat din: faina, lapte, zahar, ulei, oua, coaja de la o lamaie, putina sare si bicarbonat. Eu am folosit bicarbonat de sodiu nu amoniac si foile au iesit a fel de fargede. Le-am intins direct pe foaia de copt asa ca nu a mai fost nevoie sa le coc pe fundul tavi.

Crema de lapte am preparat-o din lapte, amidon, zahar si am aromatizat-o cu coaja de lamaie. Dupa cum observati am folosit coaja de lamaie atat la aluat cat si la crema fara a mai adauga vanilie. Deoarece prajitura noastra se numeste Lamaita asa ca am decit ca aroma de lamie naturala trebuie sa predomine. Asa ca daca o veti infuza asa cum am procedat eu in reteta va sigur ca prajitura va iesi super aromata si gustoasa.

Am presarat prajitura cu un strat generos de fulgi de nuca de cocos pentru ca aroma aceasta completeaza perfect gustul de lamaie.

Asa ca daca vadoriti o prajitura Alba ca Zapada cu foi fragede si o crema cu aroma naturala de lamaie, fara alte arome, atunci aceasta este reteta perfecta.

Hai sa vedem cum se prepara!

Daca v-a placut aceasta reteta, puteti incerca si: 

Prajitura Alba ca Zapada

Evaluare 5.0/5
( 1 votat )
Portii: 16 Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente foi:

10 linguri de lapte 100 g
10 linguri de zahar 180 g
10 linguri de ulei 80 g
3 oua medii
630 g faina
Bicarbonat de sodiu o lingurita cu varf
Un varf de lingurita de sare
Coaja de la o lamaie netratata

Ingrediente crema:

1 l de lapte
200 g de zahar
100 g amidon de porumb
Coaja de la o lamaie netratata
Sucul de la o jumatate de lamaie
200 g unt

 

 

INSTRUCŢIUNI

Pentru inceput preparam foile pentru prajitura noastra. Punem intr-un vas ouale, adaugam sarea si amestestecam cu un tel pentru cateva secunde pentu a omogeniza totul.
Adaugam uleiul timp in care amestecam pentru a-l incorpora.


Adaugam si laptele si amestecam in continuare.
Urmeaza sa adaugam zaharul timp in care amestecam cu telul. Adaugam si bicarbonatul.

Apoi radem coaja de la o lamaie netratata. Trebuie sa amestecam cat sa topin cat mai mult zaharul. Vom adauga doar coaja de lamaie pentru ca prajitura noastra se mai numeste si Lamaita, asa ca trebuie sa predomine gustul de lamaie in prajitura noastra.
Adaugam si faina putin cate putin si amestecam cu telul dupa fiecare repriza de faina. Cand nu mai putem amesteca usor cu telul il inlaturam si framantam aluatul cu mana. Cantitatea de faina poate varia in functie de gradul ei de absorbtie, asa ca puteti avea nevoie de mai multa sau mai putina decat am folosit eu in reteta.
Dupa ce am terminat de framantat aluatul il acoprtim cu o folie de plastic si ne apucam sa preparam crema.

Intr-un vas punem zaharul, adaugam si amidonul si amestecam cu un tel pentru a combina bine ingredientele. Adaugam putin lapte peste amidon si zahar, insa nu foarte mult pentru ca asa veti reusi sa omogenizati mai usor compozitia. Inportant este sa obtinem o compozitie fara cocoloase inainte de a o adauga in tot laptele.

Intr-o craticioara adaugam coaja de la o lamaie taiata fasii, doar partea galbena, pentru ca cea alba va da un gust amar cremei.
Peste coaja de lamaie adaugam laptele si punem cratita pe aragaz la foc mediu. Adauagam si compozitia de zahar, amidon si lapte si amestecam in continuu cu telul pana cand crema s-a ingrosat bine de tot. Facem asta pentru a nu se lipi crema de fundul cratitei in timpul fierberi.

Este momentul sa scoatem coaja de lamaie din crema, pentru ca ea s-a lasat suficienta aroma. Acoperim crema la suprafata cu folie de plastic si o lasam sa se racesca.
Intre timp ne apucam sa coacem foile pentru prajitura.
Pentru acestea impartim aluatul in trei parti egale. Eu le-am cantarit pentru a obtine 3 foi cat mai egale. Luam prima bila de aluat, o presaram cu foarte putina faina si o intindem cu facaletul direct pe o foaie de copt. Asa ne va fi mai usor sa o mutam mai tartiu in tava. Trebuie sa obtinem o foaie cat mai subtire. Pentru ca folosim hartie de copt nu mai este nevoie sa coacem foile pe fundul tavi. Dupa ce am intins bine aluatul punem foaia in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la 175°C pentru 10 minute sau pana cand s-a rumenit putin pe margini. Procedam in acelasi mod si cu urmatoarele doua foi.
Dupa ce am terminat de copt foile le lasam sa se racesca putin.

Intre timp luam crema care s-a mai racit si o punem intr-un vas, apoi o amestecam cu mixerul pentru a redeveni cremoasa. Dupa cea a devenit cremoasa si omogena adaugam 2-3 cuburi de unt moale la temperatura camerei si amestecam cu mixerul. Adaugam din nou unt abea dupa ce l-am incorporat complet pe primul. Continuam in acelasi mod pana cand terminam tot untul.
Acum ca am terminat sa facut crema ne apucam sa asamblam prajitura.
Punem prima foaie pe un tocator sau o tava mai mare si a daugam o treime din crema. Eu am cantarit-o pentru a o inparti cat mai egal. Daca va este mai usor o puteti pune in 3 boluri deja cantarita inainte de a incepe sa montati prajitura.
Intindem crema uniform pe toata suprafata foi. Dupa ce am intins bine crema pe prima foaie, punem cea de-a doua foaie si din nou crema.

O intindem uniform pe toata suprafata si punem si ultima foaie. O presam putin si adaugam toata crema ramasa, apoi o intindem bine peste foaie.
La final adaugam un strat generos de fulgi de nuca de cocos pe toata suprafata prajituri pentru a nu se lipi crema de foaia de copt. Punem o foaie de copt peste prajitura si un tocator.
Eu am invelit si in folie de plastic prajitura pentru a-si pastra umiditatea si pentru a nu capata mirosuri de la alte alimente din frigider. Apoi adaugam niste greutati peste tocator, cum ar fi doua pungi de 1 kg de zahar, orez sau malai sau ce aveti voi la indemana.
Introducem prajituara in frigider pana a doua zi pentru a se inmuia cat mai bine foile.
A doua zi scoatem prajitura din frigider si o taiem cubulete. Si prajitura Alba ca Zapada frageda si aromat este gata pentru a fi savurata! Pofta buna!

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!