Ciorba de perisoare este un preparat traditional romanesc foarte gustos si apreciat. Se gateste de obicei iarna, pentru masa de Craciun si Anul Nou, dar nu numai. Se pare ca originea retetei este undeva din zona Turciei, insa, dupa atata timp, o putem considera ca fiind una autohtona. In bucataria romaneasca exista foarte multe retete de ciorba de perisoare. In functie de zona in care ne aflam pot fi folosite unele ingrediente locale care nu se regasesc in alte zone.
Carne!
De obicei carnea folosita este cea de porc, insa se poate prepara si cu alte feluri de carne tocata. Un exemplu bun este ciorba cu amestec de carne porc-vita. Carnea tocata de curcan este si ea o alternativa foarte buna pentru pregatirea acestei delicioase ciorbe. De asemenea, putem opta pentru carnea din piept de pui. Ciorba obtinuta cu carnea de pasare va fi mai usor calorica, carnea fiind mai putin grasa.
Legume!
Cand vine vorba de legumele folosite, si aici avem de ales dintr-o mare varietate. Exista retete de ciorba de perisoare in care se folosesc multe radacinoase. Este vorba despre morcov, patrunjel, pastarnac si telina. Ceapa este si ea nelipsita, iar cantitatea este variabila in functie de regiunea unde se prepara ciorba. Un alt amanunt de neglijat este folosirea rosiilor proaspete in alternativa la bulionul de rosii. Pentru a da un gust mai intens unii bucatari folosesc oase de porc sau vita pe care le fierb impreuna cu perisoarele. Se pot adauga si coaste de porc si alte bucati de carne, dar acest lucru face ca ciorba sa fie mai grasa.
Condimente!
Trecem la condimentare! Aici avem o paleta foarte mare de condimente pe care le putem folosi. Se poate opta pentru clasicul patrunjel verde in combinatie cu piper negru. Eu prefer leusteanul verde adaugat imediat dupa ce am oprit focul. Daca nu va plac frunzele de leustean sau patrunjel, va recomand sa il puneti in bucati mari pentru a-l putea inlatura. Mai poate fi condimentata cu marar verde sau cimbru uscat. Se acreste cu bors sau zeama de lamaie. Nu recomand otetul deoarece ciorba isi va schimba gustul!
Cum se serveste ciorba de perisoare!
Se poate servi acompaniata de diverse legume verzi precum ceapa verde si ardeiul verde. De asemenea, iubitorii de smantana, pot adauga cateva linguri pentru a imborgati gustul ciorbei. Se poate „drege” cu ou, dar nu este recomandat.
Mai jos gasiti reteta asa cum imi place mie! 👌😊
Daca v-a placut aceasta reteta de ciorba de perisoare va recomand si: