Home Felul Intai Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

de Ramona-Maria Dascalu

Ciorba de perisoare este un preparat traditional romanesc foarte gustos si apreciat. Se gateste de obicei iarna, pentru masa de Craciun si Anul Nou, dar nu numai.  Se pare ca originea retetei este undeva din zona Turciei, insa, dupa atata timp, o putem considera ca fiind una autohtona. In bucataria romaneasca exista foarte multe retete de ciorba de perisoare. In functie de zona in care ne aflam pot fi folosite unele ingrediente locale care nu se regasesc in alte zone.

Carne!

De obicei carnea folosita este cea de porc, insa se poate prepara si cu alte feluri de carne tocata. Un exemplu bun este ciorba cu amestec de carne porc-vita. Carnea tocata de curcan este si ea o alternativa foarte buna pentru pregatirea acestei delicioase ciorbe. De asemenea, putem opta pentru carnea din piept de pui. Ciorba obtinuta cu carnea de pasare va fi mai usor calorica, carnea fiind mai putin grasa.

Legume!

Cand vine vorba de legumele folosite, si aici avem de ales dintr-o mare varietate. Exista retete de ciorba de perisoare in care se folosesc multe radacinoase. Este vorba despre morcov, patrunjel, pastarnac si telina. Ceapa este si ea nelipsita, iar cantitatea este variabila in functie de regiunea unde se prepara ciorba.  Un alt amanunt de neglijat este folosirea rosiilor proaspete in alternativa la bulionul de rosii. Pentru a da un gust mai intens unii bucatari folosesc oase de porc sau vita pe care le fierb impreuna cu perisoarele. Se pot adauga si coaste de porc si alte bucati de carne, dar acest lucru face ca ciorba sa fie mai grasa.

Condimente!

Trecem la condimentare! Aici avem o paleta foarte mare de condimente pe care le putem folosi. Se poate opta pentru clasicul patrunjel verde in combinatie cu piper negru. Eu prefer leusteanul verde adaugat imediat dupa ce am oprit focul. Daca nu va plac frunzele de leustean sau patrunjel, va recomand sa il puneti in bucati mari pentru a-l putea inlatura. Mai poate fi condimentata cu marar verde sau cimbru uscat. Se acreste cu bors sau zeama de lamaie. Nu recomand otetul deoarece ciorba isi va schimba gustul!

Cum se serveste ciorba de perisoare!

Se poate servi acompaniata de diverse legume verzi precum ceapa verde si ardeiul verde. De asemenea, iubitorii de smantana, pot adauga cateva linguri pentru a imborgati gustul ciorbei. Se poate „drege” cu ou, dar nu este recomandat.

Mai jos gasiti reteta asa cum imi place mie! 👌😊

Daca v-a placut aceasta reteta de ciorba de perisoare va recomand si:

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Evaluare 4.8/5
( 5 votat )
Portii: 8 Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente pentru formarea perisoarelor:

 Carne tocata de porc sau amestec din vita si porc 700 g
 Orez 50 g
 Ceapa una mare
 Oua 2 medii
 Piper dupa gust
 Sare dupa gust

 

Ingrediente pentru ciorba:

Apa 3 litri
 Ceapa una mare
 Telina ½ de radacina
 Morcovi 2 medii
 Ardei rosu 1 mare
 Orez ½ cana
 Rosii sos 150 g
 Lamaie zeama de la ½ fruct sau bors pentru a acri ciorba
 Patrunjel o legatura
 Sare dupa gust

INSTRUCŢIUNI

Se amesteca carnea tocata cu orezul, o ceapa tocata, piper, sare si 2 oua, apoi e formeaza perisoarele si se aseaza pe un platou umed.
Se curata legumele se toaca si se pun impreuna cu cateva linguri de ulei si o jumatate cana apa intr-o oala incapatoare, oala in care vom prepara ciorba noastra de perisoare.

Ciorba-de-perisoare-a
Ciorba-de-perisoare-b
Ciorba-de-perisoare-c

Se lasa sa se inmoaie usor legumele la foc mic, iar cand sau inmuiat se adauga 2 litri de apa si se lasa sa fiarba 20 minute. Dupa cele 20 de minute se adauga o cana de apa rece si se reduce flacara aragazului, apoi se pun perisoarele in ciorba, una cate una, cu ajutorul unei linguri. Se mareste flacara aragazului si se lasa sa fiarba. Dupa circa 30 de minute se adauga orezul. Este apoi randul sosului de rosii sa fie adaugat in ciorba.
Ciorba-de-perisoare-d
Ciorba-de-perisoare-e
Ciorba-de-perisoare-f

Pentru un gust mai bun eu am adaugat jumate sos de rosii, jumate rosii in conservant. Mai departe se adauga zeama de lamaie sau borsul cu 10 minute inainte de a opri aragazul si se sareaza dupa gust. Dupa oprirea aragazului se adauga patrunjel proaspat tocat si, daca va place, leustean cateva frunze rupte cu mana pentru aspect si un plus de gust.
Ciorba-de-perisoare-g
Ciorba-de-perisoare-i
Ciorba-de-perisoare-h

Se serveste calda si se recomanda a fi insotita de un paharel de tuica de pruna.

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!