Home Desert Dulceata de prune

Dulceata de prune

de Ramona-Maria Dascalu

Dulceata de prune este un preparat de casa, aromat si delicios care se preapara toamna din fructe proaspete bine coapte.

Eu adaug si zeama de lamaie pentru ca are rolul de a conserva dulceata si de a-i pastra o culoare deschisa.  Se poate consuma dimineata pe paine prajita cu putin unt alaturi de un ceai cald sau o cafea.  Aceasta delicioasa dulceata poate fi folosita la numeroase preparate dulci cum sunt: tarte, briose, negrese, clatite, gogosi, rulade sau prajituri pufoase. Unul dintre avantajele dulcetii facuta in casa este ca stiti ceea ce contine si cat zahar contine. Si aveti satisfactia de a consuma ceva preparat de voi.

Deci, daca va doriti o dulceata de prune delicioasa pe care sa o consumati dimineata la micul dejun sau sa preparati numeroase deserturi cu ea, atunci ati gasit reteta perfecta!

Daca  v-a placut aceasta reteta puteti incerca si:

Dulceata de prune

Dulceata de prune

Evaluare 3.6/5
( 5 votat )
Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Prune bine coapte 5 kg fara samburi
Zahar 1 250 g
Lamaie zeama de la 1 fruct mare

INSTRUCŢIUNI

Spalam prunele bine, apoi luam fiecare prunas, o taiem in patru si ii scoatem samburele. Procedam la fel cu toate prunele. Prunele taiate le punem intr-o oala mare. In oala trebuie sa ramana spatiu suficient pentru ca dulceata sa fiarba bine, iar oala trebuie sa aiba fundul gros pentru a evita lipirea si afumarea dulcetei. Adaugam zeama de lamaie si zaharul si amestecam pentru a se distribui bine toate ingredientele. Punem dulceata la fiert la foc mediu. Cand incepe sa fiarba reducem flacara la minim si o lasam sa fiarba cateva ore pana cand capata o consitenta cremoasa si o culoare inchisa. Amestecam frecvent pentru a nu se lipi dulceata de fundul vasului, mai ales in ultima parte a prepararii dulceti. Pentru a verifica daca dulceata este gata punem putina dulceata pe o farfurie intinsa si o introducem la frigider sau o lasam sa se racesca normal. Daca dulceata se incheaga este gata, daca nu o mai lasam sa fiarba putin si repetam iar procedeul cu farfuria. Cand dulceata este gata se opreste aragazul si se lasa sa se raceasca putin. Intre timp sterilizam borcanele. Pentru inceput spalam borcanele si capacele lor. Apoi le punem in tava agazului fara capac, distantate intre ele si le introducem in cuptor la 180°C, pana cand apa de pe ele s-a evaporat. Le scoatem din cuptor si le lasam sa se racesca suficient cat sa le putem tine in mana. Cand borcanele s-au racit suficient si dulceata este calda spre fierbinte, o punem in borcane.


Punem capacul fiecarui borcam si il punem cu fundul in sus. Procedam al fel cu fiecare borcan si le lasam asa, pana cand se raceste dulceata complet, pentru a se forma efectul de vid, adica atunci cand apasati pe capac nu se mai deplaseaza metalul sus-jos. Borcanele cu  dulceata de prune se pastreza intr-un loc intunecos si uscat.

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

 

S-ar putea să vă placă și

2 comentarii

Marioara David 10 septembrie 2020 - 21:47

Multumesc pentru retete.

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 11 septembrie 2020 - 17:27

Cu mare drag! 🙂

Răspuns

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!