Home Desert Dulceata de smochine

Dulceata de smochine

de Ramona-Maria Dascalu

Dulceata de smochine este un preparat de vara numai bun pentru a fi folosit la numeroase deserturi. De asemenea, este buna pentru a fi servita pe paine prajita dimineata alaturi de un ceai cald in zilele mohorate de toamna. Dulceata noasta se prepara usor si rapid, iar pentru ea avem nevoie de fructe bine coapte, zahar, apa si lamaie. Pentru un plus de aroma adaugam atat zeama cat si coaja de lamai netratate. Va asigur ca acestea vor face diferenta si veti obtine o dulceata aromata si gustoasa. Va sfatuiesc sa nu folositi coaja unei lamai tratate pentru ca, in primul rand, este nesanatoasa. In al doilea rand, va da un gust amar dulcetii. Cu aceasta dulceata de smochine puteti prepara numeroase deserturi cum sunt tartele cu dulceata, fursecuri, muffins sau rulade. Puteti umple gogosi, cornulete si multe alte deserturi. Sau puteti sa va bucurati de gustul sau inconfundabil intinzand-o pe paine prajita alaturi de un ceai cald si aromat. Va las sa cititi reteta si sa o preparati cat mai repede, pentru ca sezonul smochinelor nu tine foarte mult. Spor la treaba!

Daca v-a placut aceasta reteta puteti incerca si:

"Tarta

 

Dulceata de smochine

Dulceata de smochine

Evaluare 4.5/5
( 6 votat )
Portii: 2 Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Smochine 2,5 kg
Zahar 1250 g
Lamaie coaja de la 1 si sucul de la 2
Apa 150 ml

INSTRUCŢIUNI

In functie de cat de coapte sunt smochinele pe care le veti folosi la pregatirea acestei delicioase dulceti este bine sa facem unele precizari inainte de a ne apuca de treaba.
Daca smochinele voastre sunt atat de coapte incat se strosesc foart usor este indicat sa le folosim cu tot cu coaja pentru ca este foarte greu sa le decojim. Important este sa le spalam foarte bine pentru a elimina orice urma de praf sau alte impuritati. Daca smochinele sunt mai putin coapte, precum au fost cele utilizate de mine, le vom curata de coaja cu ajutorul unui cutit bine ascutit.

Si cantitatea de zahar folosita variaza in functie de cat de coapte sunt smochinele. Daca sunt bine coapte veti pune mai putin zahar, iar daca sunt mai putin coapte veti pune mai mult zahar.
De asemenea, daca smochinele sunt foarte coapte putem omite adaugarea celor 150 ml de apa, deoarece smochinele au destul suc propriu pentru a incepe sa fiarba foarte usor.
Un alt aspect al prepararii este timpul de fierbere care poate varia in functie de cat de coapte sunt fructele. Daca ati facut alte dulceturi veti sti foarte bine cand este timpul sa opriti focul.
Acestea fiind spuse trecem la pregatirea delicioasei noastre dulceti. Pentru inceput spalam bine smochinele si le curatam de coaja. Le taiem in patru si le punem intr-o cratita incapatoare. Punem zaharul si apa si le punem la fiert. Adaugam coaja rasa de la o lamaie ( doar partea galbena) si zeama de la doua lamai peste smochine si amestecam.


Lasam sa fiarba la foc mic si amestecam din cand in cand pentru a nu se lipi de fundul cratitei. Lasam sa fiarba circa 60 de minute pana se mai ingroasa si se mai restrange lichidul. Cand este gata oprim aragazul si lasam dulceata sa se raceasca.
Intre timp sterilizam borcanele. Le spalam bine, apoi le punem intr-o tava, lasand insa spatiu intre ele. Le introducem in cuptor la 180 °C pentru 15 minute. Le lasam sa se mai racesca putin. Capacele le fierbem pentru 5 minute pentru a fi sterile, dupa care le lasam la scurs sau le putem sterge cu un servetel de apa.
Punem dulceata calda in borcanele calde, apoi punem capacul. Il infiletam bine si intoarcem borcanul cu fundul in sus pentru a se forma vidul care ne arata daca borcanul a fost inchis bine. Veti vedea asta dupa ce dulceata s-a racit si le ve-ti intoarce in pozitia lor normala. Apasand pe capac nu ar mai trebui sa scoata nici un sunet. Daca se aude sunetul inseamna ca borcanul nu a fost inchis bine. Pastram borcanele de dulceata intr-un loc intunecos si uscat pentru a avea o dulceata de smochine delicioasa pentru mult timp.

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

1 comentariu

Buruleanu Luminița 8 iulie 2022 - 12:42

Bună! Aici am gasit informația că dacă folosim lamaie netratata compozitia devine amară . Cum putem repara aceasta amareala la gemul de smochine? Multumesc!

Răspuns

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!