Home DesertCu crema Prajitura Albinita

Prajitura Albinita

de Ramona-Maria Dascalu

In reteta de mai jos vreau sa va inspir cu cea mai frageda si aromata prajitura Albinita, numai buna pe masa de Craciun! O sa va cucereasca de la prima feliuta, va asigur!

Prajitura Albinita este una dintre cele mai iubite prajituri care ne aminteste de copilarie. O prajitura frageda, aromata si foarte spornica.

Prajitura este compusa din 4 foi fragede si aromate cu miere. Pe care le-am preparat din: faina, lapte, miere, zahar, unt, oua, esenta de vanilie, putina sare si bicarbonat. Eu am folosit miere de salcam dar vi puteti folosi orice alt tip de miere aveti. Va asigur ca foile v-or iesii la fel de bune si fragede. Foile le-am intins direct pe foaia de copt asa ca nu a mai fost nevoie sa le coc pe fundul tavi.

Crema am preparat-o din lapte, gris, zahar, unt si am aromatizat-o cu esenta de vanilie

Gemul folosit de mine este cel de fructe de padure pentru ca da o aroma delicioasa si o culoare foarte placuta. Dar voi puteti folosi orice gem va place si aveti la indemana cum este cel de caise, prune, zmeura.

Asa ca daca va doriti o prajitura Albinita cu foi fragede cu miere si o crema fina si aromata de gris, atunci aceasta este reteta perfecta.

Daca v-a placut aceasta reteta, puteti incerca si:

Prajitura Albinita

Evaluare 5.0/5
( 1 votat )
Portii: Foarte multe felii Timp preparare: Timp coacere: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

INGREDIENTE

Ingrediente foi:

faina 700 g
oua medii 2
miere 220 g
zahar 100 g
unt 75 g
bicarbonat de sodiu 10 g
lapte 75 ml
sare un varf de lingurita
esenta de vanilie

 

Ingrediente crema:

lapte 1l
gris 140 g
zahar 100 g
esenta de vanilie
unt 200 g
 gem 400 g

 

INSTRUCŢIUNI

Pentru inceput preparam crema. Punem laptele intr-o cratita. Adaugam zaharul treptat si amestecam cu telul. Adaugam si putina sare.  Punem cratita pe aragaz la foc mediu.


Cand laptele a inceput sa fiarba adaugam grisul putin cateputin timp in care amestecam cu telul. Lasam crema la foc mic pentru 5 minute sau pana cand crema s-a ingrosat.
La final adaugam esenta de vanilie dupa gust si amestecam pentru a omogeniza totul. Cantitatea de vanilie varianza in functie de calitatea esentei. Luam crema de pe aragaz si o lasam sa se raceasca, nu inainte de a o acoperi cu o folie de plastic.
Intre timp pregatim aluatul pentru foi. Punem zaharul intr-o cratita.

Adaugam si mierea.  Eu am folosit miere de salcam, dar voi puteti folosi ce tip de miere aveti.
Adaugam si laptele.Punem si untul taiat cubulete. Amestecam cu telul. Lasam compozitia la foc mic pana cand zaharul s-a topit complet. In tot acest timp amestestecam cu telul.

Cand zaharul s-a topit adaugam un varf de ingurita de sare. Adaugam si bicarbonatul de sodiu si amestecam energic. Lasam sa mai fiarba aproximativ 1 minut sau pana cand compozitia a devenit spumoasa. Oprim aragazul si o lasam putin sa se raceasca.
Intr-un vas adaugam jumatate din cantitatea de faina.

Punem  compozitia lichida preparata si amestecam cu o lingura. Trebuie sa obtinem o compozitie cremoasa si omogena dupa ce incorporam faina. Adaugam 2-3 lingurite de esenta de vanilie. Cantitatea poate varia in functie de cat de buna este esenta de vanilie  Adaugam ouale si amestecam pentru a le incorpora. Trebuie sa obtinem un amestec omogen si cremos.

Adaugam treptat din faina ramasa si amestecam cu lingura. Cand nu mai putem amesteca usor cu lingura, o curatam bine de aluat si framatam aluatul cu mana. Framantam aluatul pana cand devine omogen si nu se mai lipeste de maini. In tot acest timp adaugam din faina ramasa. Cantitatea de faina poate varia in functie de absorbtia ei si de marimea oualelor. Dupa cum vedeti mie mi-a mai ramas faina. Impartim aluatul in 4 parti egale. Eu le-am cantarit pentru a obtine 4 foi cat mai egale.

Luam prima bila de aluat si o intindem cu facaletul direct pe o foaie de copt. Asa ne va fi mai usor sa o mutam mai tartiu in tava. Trebuie sa obtinem o foaie cat mai subtire de dimensiunea tavi de aragaz. Pentru a va fi cat mai usor sa intindeti foile va recomand sa puneti bucatile de aluat ramase intr-o farfurie pe care o puneti pe o oala in care ati pus apa fierbinte. Daca aluatul se raceste este foarte greu de intins cu facaletul.
Pentru ca folosim hartie de copt nu mai este nevoie sa coacem foile pe fundul tavi. Dupa ce am intins bine aluatul punem foaia in tava si o intepam cu o furculita din loc in loc pentru a nu se umfla in timpul coacerii.
Introducem tava in cuptorul preincalzit la 175°C pentru 7 minute sau pana cand aluatul si-a schimbat culoarea si a devenit auriu.
Procedam in acelasi mod si cu urmatoarele 3 foi. Dupa ce am terminat de copt foile le lasam sa se racesca putin.

Intre timp luam crema si o amestecam cu mixerul pentru a redeveni cremoasa timp de cateva secunde.
Dupa ce a devenit cremoasa si omogena adaugam cateva cuburi de unt moale la temperatura camerei si amestecam cu mixerul. Adaugam din nou unt numai dupa ce l-am incorporat complet pe primul. Continuam in acelasi mod pana cand terminam tot untul. Impartim crema pe jumatate punand-o in doua vase. Eu am catarit-o pentru a fi cat mai precisa.

Acum ca am terminat sa facut crema si foile ne apucam sa asamblam prajitura. Nu uitati sa inalturati hartia de copt de pe fundul foilor 😊
Punem prima foaie pe un tocator sau o tava mai mare si a daugam jumatate din crema.
Intindem crema uniform pe toata suprafata foi cu o lingura. Eu la final am nivelat-o si cu o racleta pentru a fi cat mai uniforma.
Dupa ce am intins bine crema pe prima foaie, punem cea de-a doua foaie si o presam usor.

Adaugam gemul si il intindem uniform pe toata suprafata foi. Eu am folosit gem de fructe de padure, dar voi puteti folosi orice fel de gem mai dens.
Punem o alta foaie o aranjam bine si o presam putin. Adaugam crema ramasa din loc in loc cu lingura. O intindem uniform pe toata suprafata foi, iar la final o uniformizam bine cu racleta.

Punem si ultima foaie de prajitura si o apasam putin pentru a se lipi bine de crema.
Eu am invelit prajituraintr-o folie de plastic pentru a-si pastra umiditatea si pentru a nu capata mirosuri de la alte alimente din frigider. La final am adaugam un tocator peste prajitura pentru a fi cat mai dreapta cand o vom taia feliute.
Introducem prajituara in frigider pana a doua zi pentru a se inmuia cat mai bine foile.
A doua zi scoatem prajitura din frigider si o lasam 30 de minute la temperatura camerei pentru a fi usor de taiat. O taiem taiem in forma dorita si o presaram cu zahar pudra.
Si prajitura Albinita frageda si aromata este gata pentru a fi savurata! Pofta buna!

Tu ai facut aceasta reteta?
Cum ti-au iesit cu retetele mele? Taguieste-mă pe Instagram la

S-ar putea să vă placă și

Lasă un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!