Zaharul

Zaharul

Zaharul

Zaharul

de masa este un aliment care se obtine din sfecla de zahar sau trestia de zahar. Este important de stiut ca prin zahar nu se intelege decat zaharul de masa pe care il gasim in magazine ci si o serie de substante cum ar fi fructoza, glucoza, lactoza, maltoza, sucoza sau galactoza pe care le gasim in fructe, legume, cereale si alte produse.
Obtinerea zaharului in tarile cu clima temperata se face din sfecla de zahar printr-un procedeu complex in instalatii speciale si presupune mai multe etape. In tarile cu clima calda, in zonele ecuatoriale, subecuatoriale si tropicale sursa din care se extrage zaharul este trestia de zahar care se cultiva pe suprafete mari de teren in Brazilia, China si India, acestea fiind de altfel si principalii producatori de zahar din trestie la nivel mondial.
Corpul uman digera fara a face diferenta intre zaharul care vine direct din alimente si cel adaugat produselor. Odata ingerate toate alimentele sunt descompuse pentru a produce energie.
Din punct de vedere al compozitiei zaharul contine in proportii variabile zaharoza, care este dizaharid solid cristalin,alb, si alte substante. Este incadrat in categoria carbohidrati.
Se utilizeaza aproape exclusiv la deserturi cum ar fi: fursecuri, produse de patiserie, budinci, creme, glazuri, bezele, dar si drept conservant la gemuri si compoturi.
Exista doua tipuri de zahar:

  • zaharul brut, nerafinat, care pe langa zaharoza contine si urme ale altor substante din panta de extractie
  • zaharul alb, rafinat, care contine doar zaharoza, celelalte substante fiind eliminate prin procedee chimice.

Zaharul pudra cumparat contine in general faina, de aceea este de preferat ca zaharul pudra sa fie facut in casa si pastrat intr-un vas inchis ermetic.
Unele lucruri importante de stiut sunt ca nu este neaparat nevoie sa eliminam complet din alimentatie zaharul pentru a slabi si ca zaharul nu creaza dependenta si nici hiperactivitate.
Pentru o alimentatie sanatoasa se recomanda consumul moderat de alimente care contin zahar respectand limitete legate de cantitatea de calorii necesara zilnic corpului uman in functie de activitatea individuala si varsta. De asemenea cei care isi doresc mentinerea corpului propiu sub o anumita greutate trebuie sa fie atenti la numarul de calorii pe care le consuma asta insemnand atentie la carbohidrati, grasimi si proteine.[GARD]

Retete culinare la prepararea carora se foloseste zaharul puteti gasi aici.

, , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns