Vanilia

Vanilia

Vanilia

Vanilia

era foarte folosita in antichitate de catre populatiile mexicane. Astecii preparau o bautura pe care o consumau in cantitati foarte mari amestecand vanilia pe care o numeau Tlixichill (teaca neagra) cu cacaua. Rezultatul acestui amestec era intr-un fel un stramos al ciocolatei moderne de azi.
Legenda spune ca imperatorul Montezuma oferi cuceritorului Mexicului, Hernando Cortez, o bautura parfumata cu un gust particular: era vorba de ciocolata cu vanilie. Astfel, la inceputul anilor 1500, Cortez o face cunoscuta in Spania, iar in anii 1600 ajunge in Franta. Numai dupa 1800 vanilia cunoaste o importanta raspandire cand se reuseste cultivarea pe suprafete importante a acesteia datorita descoperirii metodei de polenizare manuala. Aceasta descoperire a lui Edmond Albius, un sclav care traia pe Insula La Réunion face ca acest loc sa devina primul producator mondial de vanilie. In scurt timp colonizatorii insulei raspandesc cunostintele lor pe insula vecina, Madagascar, care azi este cel mai mare producator de vanilie datorita si faptului ca mana de lucru este foarte ieftina.
Cultivarea, varietatea si recoltarea vaniliei
Vanilia creste numai intre 10-20 grade latitudiine nord si sud la o altitudine de pana la 700 m si temperaturi care oscileaza intre 21 si 31 grade Celsius, fiind deci cultivata in toate regiunile tropicale cum ar fi Florida, insulele Oceanului Indian si in Africa, dar cea mai pretuita este insa vanilia de Bourbon, provenita din Madagascar si din insula La Réunion.
Mai exista de aseamena vanilia de Tahiti care are o aroma calda si delicata care seamana cu aroma prunelor. Exista de aseamenea vanilia Tahitensis putin picanta si cu usoara aroma de anason, cea mai buna fiind produsa in Papua Noua Guinee. O asemenea planta de vanilie produce intre 4 si 10 ciorchine adica de la 40 la 120 de teci care sunt culese dupa 6-8 luni de la polenizare.
De stiut atunci cand cumparati
Daca doriti sa cumparati o teca de vanilie de calitate trebuie sa tineti cont ca daca o rasuciti pe un deget aceasta nu trebuie sa se sfarme. In general tecile de vanilie de calitate inferioara sunt destinate pietei industiei alimentare sau sunt folosite pentru prepararea extractului de vanilie (obtinut prin macerarea tecilor in alcool) sau a pulberii de vanilie (obtinuta prin macinare).
Conservare
Datorita aromei foarte intense pastaile de vanilie se pastreaza in sticlute inchise bine, la intuneric dar nicidata in frigider.
Folosirea vaniliei in bucatarie
Vanilia se foloseste pentru a da aroma dulciuri, creme, zahar, lapte, ciocolata, bauturi dar si in bucataria traditionala mai ales cea orientala si africana in preparatele sarate.
Din pastai se extrage uleiul esential  de vanilie care este folosit direct in preparatele gastronomice. Se pot folosi si semintele din interiorul pastaii dar imediat dupe ce pastaia a fost crestata cu ajutorul unui cutit.
Cu pastaia fara seminte puteti aromatiza zaharul punand-o in cutia in care il tineti pe acesta. Valoarea nutritionala a vaniliei este apropiata de zero insa aceasta are propietati stimulante, afrodisiace, antiseptice si astringente.
Curiozitate

Vanilia de Bourbon are cea mai mare concentratie de vanilina cuprinsa intre 1,6-2,4%, cel mai inalt din natura.
Vanilia este singura orhidacee care produce fructe comestibile. Pentru a da fructe, florile trebuie sa fie fecundate manual iar ingrijirea plantelor este o munca foarte lunga care poate fi efectuada doar de persoane experte.
Vanilia este folosita pe scara larga si in industria cosmeticelor si farmaceutica.

[GARD]

Retete culinare la prepararea carora se foloseste vanilia puteti gasi aici.

, , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns