Untul

Untul

Untul

Untul

este un produs lactat care, datorita aromei si gustului particular, este foarte folosit in bucatarie in special pentru prepararea dulciurilor dar si in preparatele sarate. Se obtine prin agitarea laptelui proaspat sau fermentat, el fiind compus in mare parte din grasimea laptelui, apa si proteine. Pentru obtinerea sa se foloseste lapte de vaca, insa se poate obtine si din lapte de oaie, bivolita, capra si iac.
Se poate conserva in frigider la temperaturi de pana la 5-6° C inchis in recipiente sau in ambalaj pentru a nu absorbi mirosuri neplacute, dar nu mai mult de 3-4 saptamani.
Tinut in frigider, untul isi pastraza starea solida, la temperatura camerei se inmoaie iar la temperaturi de peste 32°C se topeste. Pentru a controla culoarea untului, care in general are culoarea galbena, in procesul de fabricare comerciala se folosesc coloranti alimentari cum ar fi caroten sau anato.
Datorita continutului bogat in saruri minerale si vitamina A, untul este un aliment sanatos si nutrient, iar pentru ca este usor digerabil si cu o putere calorica foarte mare este recomandat in alimentatia copiilor.
Se poate consuma intins pe paine, pe post de condiment, la realizarea sosurilor sau pentru prajire. Este important de stiut ca prin prajire untul isi modifica compozitia devenind mai putin digerabil.

Retete culinare la prepararea carora se foloseste untul puteti gasi aici.

, , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns