Uleiul de masline

Uleiul de masline

Ulei_de_masline

Uleiul de masline

incepe sa capete o mare importanta inca din anul 100i. Hr., maslinele devenind foarte importante in agricultura. La inceput pentru obtinerea uleiului, maslinele erau presate in recipiente de piatra, si batuate cu bastoane puternice. In aceea perioada uleiul de masline era atat de valoros incat pentru a-l putea vinde era nevoie de o licenta, romanii numindu-l aur verde.

In aceea epoca uleiul de masline era impartit in 5 categorii:

• Ex abis ulivis: obtinut din masline verzi, fiind considerat cel mai bun;
• Viride: obtinut din masline culese tarziu, ce incepusera sa se inegreasca;
• Maturum: un ulei obtinut din masline mature;
• Caducum: obtinut din masline cazute pe sol;
• Cibarium: obtinut din resturi de masline, de obicei destinat sclavilor.
Pe vremea aceea uleiul de masline nu se conserva asa ca acesta era extras din masline chiar in momentul in care era nevoie de el.

In prezent uleiul de masline este impartit in 4 categorii in functie de cat acid oleic liber contine:

• Uleiul de masline extravirgin, contine pana la 1 %, el nefiind supus niciunui alt tratament, decat cel de spalare, sedimentare si filtrare;
• Ulei de masline virgin superfin, contine pana la 1,5%;
• Ulei virgin fin, acesta contine intre 1,5 si 3%;
• Uei virgin, contine mai mult de 3%.
Maslinele utilizate pentru productia de ulei, sunt recoltate inainte de a fi complet coapte, astfel se obtine un ulei putin acid, usor si cu un gust bun, si nu prea puternic. Perioada de culegere a maslinelor este in lunile noiembrie – ianuarie, fie manual, fie cu ajutorul unor greble mici, atat in mod mecanic cat si in mod automat, evitand contactul maslinelor cu solul. Odata recoltate maslinele sunt transferate in cutii rigide, pentru ca apoi sa fie procesate si transformate in 48 ore in ulei.
In bucatarie uleiul de masline este utilizat crud in salate, pentru a da aroma mancarurilor deja preparate termic si pentru a conserva legume. Uleiul de masline este folosit pentru prajit, dar si la gatit, deoarece are un punct de fum mare. Pentru a nu deveni nociv este bine ca el sa fie folosit la prajit si gatit la o temperatura si la o flacara medie. Este indicat de asemenea ca uleiul sa nu fie folosit la prajit de mai multe ori.
Uleiul de masline contine acid oleic, acid linoleic, grasimi polinesaturate, antioxidanti ca vitaminele A,D,E si K . Este indicat in dietele sportivilor, batranilor, copiilor, hipertensivilor si diabeticilor. Previne osteoporoza, scade colesterolul rau, datorita antioxidantilor continuti A,D,E,K blocheaza radicali liberi prevenind astfel aparitia tumorilor.

[GARD]

Retete culinare la prepararea carora se foloseste uleiul de masline puteti gasi aici.

, , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns