Branza taleggio

Taleggio

Branza_taleggioOriginile acestui tip de branza sunt vechi, datand din secolul al X sau XI, din Val Taleggio ce apartine de provincia Bergamo. Numele insa este recent, deoarece pana atunci aceasta branza se numea stracchino, care era un termen generic pentru branzeturile moi, insa din secolul al XX-lea a primit numele de taleggio pentru a se distinge de celelalte tipuri de branza.
Zonele de productia al acestei branze sunt: Bergamo, Brescia, Como, Lodi, Milano, Pavia, Treviso, Novara.
Taleggio este un tip de branza moale, ce necesita intre 25 si 50 de zile pentru a putea fi consumata. Tehnicile de producere ale branzei Taleggio nu s-au schimbat prea mult fata de cele de la inceput. Singura diferenta ar fi ca in prezent se utilizeaza enzime selectate pentru a se obtine un produs de calitate si mai constant eliminandu-se astfel cantitatea de rebuturi ce rezultau fara utilizarea enzimelor, deorece produsul era obtinut in totalitate artizanal. Laptele de vaca este pasteurizat de obicei, este pus intr-un cazan si este adus la o temperatura de 30-35 °C, dupa care se adauga un cheag. Dupa ce se cuaguleaza branza este strecurata si pusa in forme. Aceste forme se depoziteaza intr-o camera cu umiditate mare de aproximativ 90%, timp de aproximativ 18 ore. In aceste 18 ore branza ajunge la consistenta dorita, elastica. Sararea se poate face fie in mediu uscata fie in saramura. Urmatoarea etapa este cea de intarire si dureaza intre 25 si 30 zile si se realizeaza la temperaturi cuprinse intre 3 si 8 °C si o umiditate de 85 pana la 90 %. Branza taleggio rezultata trebuie sa aiba forma unui patrulater paralelipipedic cu laturile de 20-25 cm si o greutate de aproximativ 2 kg. Crusta formata este subtire si moale de culoare maro deschis adesea cu pete de mucegai gri.
Consistenta este moale, usor fibroasa de culoare galbena imediat sub coaja si mai deschisa la culare in intterior. Mirosul este aromat usor intepator, iar gustul este dulce usor picant in cazul sortimentelor mai maturate.
In bucatarie se foloseste la risotto, la preparate cu dovleac, cu mamaliguta, la preparate cu carne si la paste.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns