Sparanghelul

Sparanghelul

Sparanghelul

Sparanghelul

era cunoscut inca de pe vremea egiptenilor, cultivandu-se mai tarziu si in zona Mediteranei. Grecul Teofast este cel care a scris prima data despre acesta planta, in anul 300 i. Hr., in cartea Istoria plantelor. In Franta sparanghelul este cultivat incepand cu secolul al XV-lea, in secolul XVI, devine foarte popular in Anglia iar la scurt timp se raspandeste si in America de Nord.
Sparanghelul este cultivat in Italia, atat in sera cat si in camp deschis in Piemonte, Liguria, Veneto, Emilia-Romagna, Toscana, Lazio si Campania.
Muguri carnosi se recolteaza imediat ce planta rasare si inmugureste, cat sunt inca tineri si suculeti pentru ca intarzierea recoltarii ar duce la pierderea aromei deoarece planta ar deveni mai lemnoasa. Sparanghelul salbatic, in latina Asparagus tenuifolius, se distinge dupa diametrul mic al lastarului, fiind subtire si dupa gustul amar si patrunzator.

Dintre varietatile cele mai comercializate amintim:

• Sparanghelul alb Cimadolmo, Bassano del Grappa: caracterizat de consistenta sa mai moale.
• Sparanghelul verde Altedo, Mary Washington.
• Sparanghelul violet de Olanda , violet de Alberga, Argenteuil.
Lastarii de sparanghel germineaza primavara, cand temperatura solului ajunge la 10 °C, insa temperatura optima este de 18-24 °C. In partea de nord, in regiunile din Europa Centrala si de Sud perioada de productie a sparanghelului incepe la inceputul lunii aprilie si se desfasoara pana la inceputul lunii iunie, in schimb in sud, unde climatul este mediteranean productia incepe cu 15-20 zile mai devreme. Sparanghelul cultivat in sera incepe productia cu 25-30 zile mai devreme.
Sparanghelul prezent pe piata in restul anului este produs in sera si este importat din Spania sau din alte tari.
Cand cumparati sparanghel trebuie sa va asigurati ca muguri sunt fermi si nedeteriorati. Varful trebuie sa fie compact si unit; daca este deschis inseamna ca sparanghelul este vechi.
In ceea ce priveste conservarea sparanghelului, acesta poate fi tinut in frigider invelit intr-o panza sau ocarpa umeda timp de 3-4 zile, sau poate fi pus cu tulpinile in apa rece intr-un vas pentru 24 ore, la temperatura camerei.
Sparanghelul este bogat in fibre si vitaminele A, B1, B6 si C, acid folic, aminoacizi, carotenoide si minerale cum ar fi calciul, fosforul si potasiul. Contine putine calorii de aceea este potrivit pentru a-l include in dietele de slabire si nu numai. Are proprietati depurative si diuretice, contine acid uric, de aceea nu este recomandat persoanelor ce sufera de cistita, guta si inflamare rinichilor.
Stimuleaza pofta de mancare, reduce stagnarea lichidului in tesuturi datorita prezentei purinelor si este indicat pentru eliminarea celulitei.

[GARD]

Retete culinare la prepararea carora se foloseste sparanghelul puteti gasi aici.

, , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns