Salvia

Salvia

Salvia

Salvia,

numită salvia officinalis în latină, are frunzele argintii extrem de parfumate. Se folosește împreună cu rozmarinul pentru a da aromă fripturilor precum cotletele sau scoicile. În bucătărie salvia este folosită pentru a da aromă supelor, legumelor, brânzeturilor, uleiurilor, untului și oțetului.
Salvia este cunoscută pentru proprietatea sa de a ajuta digestia, de aceea se folosește la prepararea cărnurilor grase. Se folosește la carnea de pui și curcan, la aromatizarea cepei, omletelor, pâinii și chiflelor. În bucătăria italiană frunzele de salvie se trec printr-un aluat subțire și se prăjesc, rezultând un fel de salvie pané. Se folosește și la paste precum tortellini, ravioli, gnocchetti.
Numele salviei derivă de la adjectivul Salvus care înseamnă sănătos, acest lucru indicând că planta a fost apreciata pentru proprietățile sale medicinale încă din antichitate.
Salvia are proprietăți tonice, antiseptice, antispastice, diuretice, este recomandată în caz de astm, infecții ale cavitații bucale, ale gâtului, ale căilor respiratorii, gripă, răceală, eczeme, răni, ulcere și dermatită.
În Evul Mediu salvia era folosită pentru a favoriza contracțiile uterine, tocmai de aceea salvia nu este recomandată femeilor gravide și celor ce alăptează. De asemenea este contraindicată persoanelor cu hipertensiune arterială și epilepsie. Salvia stimulează memoria și este utilă în cazul durerilor de cap cronice.

[GARD]

, , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns