Rozmarinul

Rozmarinul

Rozmarinul

Rozmarinul

denumit rosmarinus officinalis in latina, se folosește la numeroase preparate culinare. Florile sunt folosite pentru a da aromă salatelor, frunzele proaspete sau uscate se folosesc la fripturi, tocănițe, preparate pe bază de cartofi. Se utilizează la pateul de ficat, la carnea de miel, carnea de vită, presărat pe pâine sau în aluat și în chifle.
Crenguțele de rozmarin sunt folosite pentru a da aromă uleiului și oțetului, rezultând niște uleiuri și oțeturi aromate și parfumate, iar utilizate în anumite preparate dau un plus de gust și aromă. Acesta are proprietatea de a face alimentele mai ușor de digerat.
Este de preferat ca rozmarinul folosit sa fie proaspăt, acest lucru îl puteți face având un ghiveci cu rozmarin sau chiar plantându-l în propria gradină.
Potrivit legendei florile de rozmarin erau albe , însă acestea au devenit albastre când Fecioara Maria, în timpul călătoriei sale spre Egipt, a aruncat o haină pe o planta de rozmarin.
Rozmarinul are și proprietăți curative deoarece se spune ca regina Isabella a Ungariei la vârsta de 70 de ani fiind grav bolnavă a consumat o “apă”, care i-a și preluat numele și astfel și-a recăpătat sănătatea și chiar o a doua tinerețe, ea fiind chiar ceruta în căsătorie de regele Poloniei. Apa era un amestec de alcool, rozmarin, lavanda și mentă, însa nu se știu proporțiile. Napoleon îl folosea pentru a-și stimula capacitățile intelectuale, fiind convins ca mirosul rozmarinului îl va ajuta sa pregătească noi planuri de manevrare a armatei. Se pare ca el a folosit cantități impresionante de apă de colonie de rozmarin, acesta amintindu-i de locul în care s-a născut, Insula Corsica, unde rozmarinul creste spontan, sălbatic.
Ovidiu, în cartea Metamorfoze, spune povestea prințesei Persiei, Leucotoe, care a fost sedusa de Apollo, tatăl său aflând această poveste a ucis-o. Pe mormântul prințesei razele soarelui au pătruns iar din rămășitele fetei a crescut o plantă parfumată cu flori de culoare violet albastru pal. De aceea grecii și romanii considerau rozmarinul simbolul nemuriri sufletului.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns