Acasă DesertCu crema Prajitura Pavlova cu cafea

Prajitura Pavlova cu cafea

de Ramona-Maria Dascalu

Pavlova este un desert de origine australiana, inspirat de balerina rusa Anna Pavlova Matveyevna in urma turneului din 1926 in Australia. Nu se stie exact cine este inventatorul acestui desert. In cartea autobiografica a balerinei se spune ca ar fi fost creata de un bucatar-sef. Acesta lucra la un hotel din Wellington, Noua Zeelanda. Se pare ca acest lucru s-a intamplat in urma turneului din 1926. In reteta de mai jos va voi prezenta o reinterpretare a prajiturii Pavlova.

Prajitura Pavlova cu cafea eate o prajitura la fel de pufoasa si usoara, dar de data aceasta vom adauga smanatana. O vom imbogati cu o placuta aroma de cafea si un ganache de ciocolata. Baza prajiturii este alcatuita din bezea aromatizata cu cafea.  Este urmata de un strat de sos de ciocolata si un strat de smantana batuta cu putin ness. Este decorata cu putin sos de ciocolata si cafea si bucatele ciocolata alba si neagra. Acest desert este crocant la exterior si moale in interior si are acea aroma perfecta de cafea care va va imbia si, sper eu, va va convinge sa pregatiti aceasta minunatie de prajitura.

Daca v-a placut aceasta reteta de Prajitura Pavlova cu cafea, puteti incerca si:

Prajitura Pavlova cu cafea

Prajitura Pavlova cu cafea

Imprimare
Portii: 6 Timp de pregatire: Preparare termica:
Informații nutriționale 200 calorii 20 grams grăsime
Evaluare 5.0/5
( 1 au votat )

INGREDIENTE

Ingrediente pentru bezea:

Zahar pudra 250 g
Oua de gaina 6 albusuri de ou la temperatura camerei
Amidon porumb 15 g
Otet de mere o lingura
Praf de copt 4 g
Cafea facuta 10 ml
Sare 1 g

 

Ingrediente sos de ciocolta cu cafea ( ganache):

Ciocolata amaruie 100 g
Cafea facuta 50 ml
Smanatana lichida 50 ml

 

 Pentru decor:

Smanatana lichida 400 ml
Zahar pudra 30 g
 Cafea solubila 1 lingurita
Ciocolata fulgi alba si neagra

MOD DE PREPARARE

Vom incepe prepararea delicioasei noastre Pavlova prin a pregati cantitatea de cafea necesara desertului nostru. Pentru ca imi place gustul cafelei la moka am ales sa fac acest tip, insa se poate pregati si cafea la ibric sau expresor. Pentru a avea un gust puternic de cafea in prajitura noastra este important sa obtinem o cafea tare.
Incepem sa pregatim bezeaua, care va fi fundamentul prajiturii, prin a separa albusurile de galbenusuri. In continuare incepem sa amestecam albusurile cu mixerul, nu inainte de a adauga putina sare. Cand albusul a inceput sa capete consistenta spumoasa adaugam cei 10 ml de cafea si amestecam in continuare. Amestecam zaharul si amidonul de porumb si le adaugam treptat, cate o lingura, peste albusurile spuma. In tot acest timp albusurile trebuie amestecate in continuu cu mixerul. Adaugam si ultimul ingredient al bezelei, ai anume, otetul de mere si amestecam totul pana se obtine un amestec omogen, cremos si ferm. Rolul acestuia este acela de a inlatura gustul de albus al bezelei si de a-i da o usoara aciditate.

Prajitura-Pavlova-cu-cafea-a
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-b
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-c

Dupa ce am obtinut bezeaua este timpul sa o punem frumos in cuptor pentru a o coace. De aceea preincalzim cuptorul la 100-110°C, punem hartie de copt intr-o tava, cum ar fi tava aragazului, si adaugam compozitia de albus. Aranjam bezeaua sub forma unui disc cu diametrul de 24 cm, cu marginile usor ridicate si o adancitura in centru. Introducem in cuptorul preincalzit tava si o tinem 1h si 30 minute la temperatura mentionata mai sus.
Cand bezeaua s-a copt se lasa sa se racesca in cuptor, i se inlatura hartia de coacere si se pune pe un platou. Pentru ca este fragila este recomandat sa o manevrati cu grija pentru a nu o rupe sau deforma.
Pentru ca deja avem mare parte din desertul nostru gata vom trece la prepararea celorlalte componente. Unul dintre ele este sosul de ciocolata cu cafea. Vom incepe prin a pune intr-o cratita mai mica smantana sa se incalzeasca la foc mic. Cand s-a incazit adaugam cafeaua pregatita anterior.
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-d
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-e
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-f

Este apoi randul ciocolatei taiata bucati sa fie adaugata in vas. Amestecam pana cand sosul capata un aspect omogen, iar ciocolata s-a topit in intregime. Lasam sosul preparat sa se racesca.
Cu cea de-a doua componenta pregatita putem trece imediat la pregatirea smantanii aromate care va lua loc in partea superioara a complexului nostru desert. Pentru aceasta din cei 400 ml de smantana vom opri cateva lingurite pentru a le amestecate cu o lingurita de cafea solubila. Mai departe amestecam intr-un castron cei aproape 400 ml smantana lichida cu 30 g zahar pudra. Cand smantana a devenit spumoasa adaugam cafeaua solubila dizolvata si amestecam pana cand se incorporeza toate ingredientele. Aveti grija sa nu amestecati prea mult deoarece se va taia.
Ornam Pavlova punand sosul de ciocolata cu cafea in centru, insa oprin cateva linguri din acesta pentru a orna la final. Adaugam smantana batuta.
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-g
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-h
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-i

La final o decoram cu sosul pastrat si cu fulgii de ciocolata alba si neagra. Pavlova noastra cu cafea este gata pentru a fi degustata. Se poate pastra si la frigider, dar nu mai mult de o zi.
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-j
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-k
Prajitura-Pavlova-cu-cafea-p

Ai făcut această rețetă?
Daca ti-a placut aceasta reteta etichetează-mă pe Instagram la @Bucataria Ramonei

Daca ti-a placut aceasta reteta

Lasa un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!