Blat de tort alb

Blat de tort alb

Acest blat de tort alb sau pandispanul simplu,  asa cum mai este cunoscut, este unul din cele mai simple preparate dulci ce se poate prepara. Este pufos si aerat si nu necesita adaosul de praf de copt deoarece va creste frumos si va fi pufos daca va fi preparat cum trebuie. Un alt punct forte al acestuia este faptul ca nu se va lasa daca respectati pasii retetei. Poate fi folosit pentru a pregati torturi cu diverse umpluturi.
In reteta de mai jos am ales sa va prezint o reteta de pandispan simplu in tava dreptunghiulara, insa voi puteti folosi orice tip de tava doriti. Pentru a va iesi un blat frumos si indeajuns de gros este bine de stiut ca tava mea are dimensiunile 25×33 cm, avand o suprafata de 825 cm patrati.
Daca si voi folositi o tava dreptunghiulara sau patrata calculati suprafata acesteia, deoarece este important sa stiti sigur cantitatea ingredientelor necesare pentru a le prepara. Daca, in schimb, folositi o tava rotunda, aplicati formula universala pentru calcularea ariei cercului si anume  A=π∙r², unde π=3,14 si r=diametrul tavii impartit la 2.

Oua de gaina 7 medii

Zahar 175 g

Faina 175 g

Vanilie esenta dupa gust

Sare un varf de cutit

Se pune hartie de copt intr-o tava cu dimensiunile de 25×33 cm. Se separa albusurile de galbenusuri si se pun in vase diferite. Se pune un varf cutit sare peste albusuri si se amesteca cu un mixer pana cand capata o consistenta spumoasa.
Se adauga zaharul treptat si se amesteca in continuare pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa si zaharul s-a dizolvat. Se adauga galbenusurule si se amesteca cateva secunde cu mixerul pentru a le incorpora in compozitie.
Se adauga jumatate din faina si se amesteca cu o spatula usor de sus in jos. Se adauga si restul fainii ramase si se incorporeaza si aceasta.

Blat-de-tort-alb-a
Blat-de-tort-alb-b
Blat-de-tort-alb-c

Se pune compozitia in tava in care a-ti pus hartie de copt se nivelreaza usor cu spatula si se introduce in cuptorul preincalzit la 180°C. Se tine pentru aproximativ 35 minute. Se poate face testul scobitorii numai dupa 30 minute daca scobitoare iese uscata atunci blatul este copt daca nu se mai tine cateva minute.
Blat-de-tort-alb-d
Blat-de-tort-alb-e
Blat-de-tort-alb-f

IMPORTANT: La prepararea acestui blat de tort alb albusul trebuie sa fie cat mai bine batut deoarece cu cat este mai spumos si mai aerat cu atat va creste mai mult in timpul coacerii. Dupa ce acesta s-a copt este bine sa il mai lasati in cuptorul oprit cateva minute cu usa usor crapata pentru a-si pastra volumul. In felul acesta nu riscati sa scada.

Votul Retetei

  • (5 /5)
  • 1 rating

Retete Asemanatoare