Ouale de gaina

Ouale de gaina

Ouale_de_gaina

Ouale de gaina

sunt unul dintre cele mai folosite ingrediente in bucatarie, acestea putand fi incluse in compozitia dulciurilor, cremelor, produselor coapte dar si consumate ca aliment sub forma de oua fierte, coapte, prajite in tigaie sau soufflè.
Pentru a profita in intregime de propietatile nutritive ale oului acesta trebuie gatit inainte de a fi consumat deoarece albusul proaspat necoagulat nu este digerat in intregime de catre stomac. Coagularea albusului se produce la o temperatura de cel putin 70 de grade Celsius.
Valoarea nutritionala a oului variaza in functie de modul de preparare, aceasta fiind maxima pentru un ou crud si minima pentru un ou prajit. Un alt parametru care depinde de modul de preparare al oului este digerabilitatea, care poate sa duraze 30 de minute pentru un ou crud, doua ore pentru un ou fiert sau trei ore pentru un ou prajit.
Pentru a evita contaminarea cu salmonella, mai ales in perioada estiva, ouale si preparatele cu oua care se degradeaza rapid trebuie tinute la rece si consumate cat mai repede cu putinta.
Salmonella este o bacterie care se gaseste de obicei pe coaja oualor si in situatii insalubre poate veni in contact cu continutul oualor provocand contaminarea. Consumarea produselor contaminate cu salmonella provoaca febra, stare de vomit si diaree la persoanele cu o iminitate slabita, la copii si batrani.
Perioada de valabilitate a oualor este de circa 3-4 saptamani. Un ou proaspat scufundat intr-un pahar de apa cu o lingurita de sare in el merge pe fundul acestuia, de asemenea atunci cand este spart are albusul limpede si consistent sustinand bine galbenusul. Coaja oului trebuie sa fie tot timpul curata, sa nu prezinte sparturi sau crapaturi.

[GARD]

, , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns