Orezul

Orezul

Orezul

Orezul

este o plantă ce aparține familiei gramineelor. Genul Oryza aparține familiei Oryzeae  prezintă o tulpină dreaptă cu frunze liniare alungite și spice mici. Se cultivă pe terenuri umede primăvara și se recoltează între lunile septembrie și octombrie, în funcție de soi. Orezul proaspăt recoltat este necomestibil atât pentru oameni cât și pentru animale datorită conținutului mare de silice din stratul exterior, de aceea este decorticat. În urma procesului de decorticare orezul rezultat este brun sau integral, de aceea el este rafinat. Rezultatul este orezul alb ce conține amidon, proteine, vitamine și minerale.
În lume există peste 140.000 de varietăți de orez, cu arome și timpi de fierbere diferiți.
Orezul Oryza Sativa se împarte în 3 categorii:
• Soiul Indica, ce se cultiva în principal în regiunile tropicale din Asia de Sud și Asia de Sud Est, statele sudice ale SUA, Madagascar, Caraibe. Acest soi este rezistent la secetă și boli, iar forma boabelor este alungită.
• Soiul Japonica este întâlnit în Asia de Est, țările arabe, în zona Marii Mediterane, America de Sud, California și Australia. Acest soi are bobul scurt oval, chiar ușor rotunjit. În Italia se cultivă soiuri din subspecia Japonica.
• Soiul Javanica Solo este un soi italian ce s-a dezvoltat și în alte țări.
Orezul italian are și el numeroase subspecii:
• Orezul Comun, cu boabe mici și rotunde ce necesita un timp de fierbere de 12-13 minute: Originario, Balila, Balila grana grosa, Cripto, Rubino.
• Orezul Semifin, cu bob rotund de lungime medie și un timp de fierbere de 13-15 minute: Rosa Maechetti, Lido, Titanio, Monticelli, Italico, Maratelli, Piemonte, Padano, Romeo, Vialone nano.
• Orezul Fin, cu bob semi-lung și subțire și un timp de fierbere de 14-16 minute: Ribe, Europa, R.B. , Ringo, Romantico, P. Marchetti, Radon, Veneria, Rizzotto, S. Andrea, Vialone Nero.
• Orezul Superfin cu bob mare și un timp de fierbere de 16-18 minute: Arborio, Redi,Volano, Roma, Razza 77, Baldo, Canaroli, Sila, Gritna, Italpatna.
Soiurile cultivate în România fac parte din varietatea italica, în majoritate soiuri precoce cu perioada de vegetație intre 110-128 zile: Magic, Zefir, Speranța, Polizești, Oltenița, Elida, Dunărea, Diamant, Brăila, soiuri create de amelioratorii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Agricola Fundulea (Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Brăila și Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Oltenița).
Țara noastră se găseşte amplasată la limita nordică de cultură, motiv pentru care cultivarea orezului este concentrată numai în zona considerată favorabilă, în sudul şi sud-estul Câmpiei Române, în imediata apropiere a Dunării, precum şi în sud-vestul ţării, pe o suprafaţă mai mică, în judeţul Timiş.
Principala sursă de apă pentru amenajările orezului este Dunărea, iar pentru unele judeţe, pe anumite suprafeţe şi râurile interioare: Bârzava în Timiş, Jiul în Dolj, Oltul în Olt și Teleorman, Siretul în Brăila.
Orezul a pătruns în România pe la mijlocul secolului 17 fiind cultivat pe porțiuni mici. El are nevoie de 1000 de ore strălucire solară în perioada de vegetație pentru a ajunge la maturitate și a se obține o recoltă. Ajuns la maturitate, această cereală, numită paddy, este prelucrată obținându-se trei feluri de produs finit: orezul cargo, curățat de prima învelitoare si care reprezinta 80 % din paddy, orezul semi-complet, 75% din paddy și orezul albit – 60% din paddy, care este o boabă fără nici o urmă de scoarță sau strat proteic.
Orezul provine de la poalele Munților Himalaya, din zona văii Yangtze, în Asia de Est intre răul Rosu și Golful Tonkin, intre răul Mecong, Manacei și Golful Sionului. Alexandru cel Mare este cel ce aduce orezul în Grecia și în Italia. Arabi sunt cei care favorizează cultivarea orezului în sudul Italiei, în Egipt, în estul Africii, până în Madagascar.
În prezent orezul este cultivat în 113 tari și reprezintă alimentul de bază pentru mai mult de jumătate din populația globului. În Italia orezul se cultivă în Provinciile Vercelli, Novara, Pavia si Milano.
În bucătărie se folosește la prepararea de risotto, în combinație cu carne, cu legume, la deserturi, la realizarea de băuturi alcoolice și paste.
Orezul este o cereală care nu conține gluten și are un conținut mare de amidon de circa 75 %, vitamina B, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, seleniu, zinc, fier și cupru. Ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și datorită conținutului de sodiu ajută la reglarea florei intestinale.

[GARD]

, , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns