Maslinele

Maslinele

Maslinele

Maslinele

Prima cultura de maslini dateaza din ani 5000-3000 i.Hr. in Creta, apoi in Grecia, Palestina si Asia Mica. In epoca renascentista, spanioli si portughezi aduc arborele de masline in America. Maslinii se cultiva in prezent in Italia, Spania, Turcia si Grecia. In Italia se cultiva in Liguria si Toscana, in zona Lacului Garda si in regiunile centrale si de sud.
Maslinele utilizate pentru productia de ulei, sunt recoltate inainte de a fi complet coapte, astfel se obtine un ulei putin acid, usor si cu un gust bun, si nu prea puternic. Perioada de culegere a maslinelor este in lunile noiembrie – ianuarie, fie manual, fie cu ajutorul unor greble mici, atat in mod mecanic cat si in mod automat, evitand contactul maslinelor cu solul. Odata recoltate maslinele sunt transferate in cutii rigide, pentru ca apoi sa fie procesate si transformate in 48 ore in ulei. Exista mai multe varietati de masline, datorita faptului ca acestea sunt cultivate in numeroase tari, astfel incat i functie de clima maslinele capata calitati organoleptice, nutritionale diferite. Maslinele se impart in 2 categorii: de masa si pentru ulei. Cele mai comune varietati de masline pentru ulei sunt : Leccino, Taggiasca, Coratina, Frantoio Pendolino, Cellina, Moraiolo. Maslinele de masa pot fi negre, cele culese iarna cand devin mature; dintre acestea amintim masline Negre Dulci, masline Taggiasche, masline Gaeta, masline negre Grecesti si masline verzi, ce sunt culesela sfarsitul verii; dintre acestea amintim maslinele Ascolana, maslinele Gigante dulci Grecesti , maslinele Siciliene, maslinele de la Castel Vetrano, masline Cerignola.
Fiecare varietate de masline are carateristici diferite, de aceea sunt utilizate divers cum ar fi ca apeitive, la preparate cu carne, pentru a fi umplute, prajite. Le gasim coservate in ulei cu ardei iute, umplute cu hamsii sau cu multe alte mirodenii.
In comert gasim:
• masline verzi in apa indulcita: se lasa la macerat 10 zile apoi ele sunt conservate in apa usor sarata, au culoare verde deschis si sunt mari sau de tipul Puglia Ascoli;
• masline verzi in saramura: acestea sunt frecvent utilizate pentru bauturi;
• masline albe: acestea sunt conservate intr-o saramura lejera;
• masline tabacite: sunt lasate in saramura apoi sunt puse sa fermenteze cu diferite arome, cum sunt usturoiul, oregano, piper rosu, fenicul;
• masline negre baresane: sunt negre si lucioase;
• masline negre grecesti: sunt mari si inchise la culoare;
• masline negre in sare;
• masline negre: uscate la soare sau in cuptor;
• masline negre di Gaeta: sunt tinute in apa mai multe zile, apoi in sare pentru o zi si iar in apa pentru 40 zile;
• masline negre in saramura;
• masline negre aromatizate;
• pasta de masline negre numit si caviar sau pate de masline.
In bucatarie maslinele se folosesc la salate, la aperitive, la sosuri, la preparate cu carne , la pizza. Pentru a se obtine 20 l ulei sunt necesare 100 kg masline.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns