Limenta

Limenta

Limenta

Limenta

este un fruct sferic sau ușor alungit, de culoare verde, cu un diametru de pană la 6 cm, din familia citricelor.
În bucătărie se folosește atât sucul obținut prin presarea la rece a pulpei cât și coaja de limenta, ambele fiind un condiment important în bucătăria tradițională vietnameză, tailandeză, indiană, persiană și mexicană.
Proaspete sau uscate, fructele de limenta se folosesc pentru a prepara variate tipuri de desert, pentru a condimenta mâncăruri și a prepara băuturi fierbinți sau răcoritoare, băuturi tonice și cocktail-uri.
Sucul de limenta este folosit în prepararea cocktailurilor tip Margarita, unde înlocuiește sucul de lămâie. Pentru prepararea cocktailurilor se  mixează în general o parte de alcool cu mai multe părți de băuturi non alcoolice si, de asemenea, în cocktailuri care au la bază ginul.
Limenta este un fruct care conține 90% apă, 8.4 % glucide, 0.4% proteine, 0.07% lipide concentrate în coaja ca uleiuri esențiale, 0.0117 % potasiu, 0.0014 % calciu, 0.0009% fier. Conține vitaminele C, A, B, E și K.
Ca varietăți de specie pot fi amintite următoarele:
• Key lime: cu fructe de culoare galbenă la maturitate, dar culese când sunt încă verzi, sferice ca formă, cu diametru cuprins intre 2,5 și 5 cm. Fructul are aromă puternica, aciditate ridicată și coaja verde închis la culoare, ușor zbârcită. Mai este cunoscută și sub denumirea de Mexican lime, Omani lime și West Indian lime. Datorită faptului că aroma sa este mai puternică decât al altor tipuri de lime, această specie de fructe este preferată pentru prepararea cocktailurilor, de aici și supranumele de Lime-ul barmanului.
• Persian lime: cu fructe sferice sau puțin alungite, de diametru cuprins intre 3 și 6 cm, de culoare verde- verde deschis. Aceasta specie este considerata hibrid, cel mai probabil obținută prin încrucișarea dintre Key limenta și lămâie. Este cultivată și comercializată pentru fructele sale care au de asemenea o aromă puternică dar ușor picantă și suc puțin mai dulce. Ca subcategorii putem menționa makrut lime, numeroase soiuri de lime australiene, Mandarin lime, sweet lime și Palestine sweet lime.
• Kaffir lime: cu fructe sferice micuțe de circa 4 cm în diametru, de culoare verde și cu coaja zbârcită. Mai este cunoscută sub denumirea de English lime și este o specie originară din zona Indo-chineză, India, Nepal și Filipine.
• Desert lime: cu fructe foarte mici în comparație cu celelalte specii de lime, de aromă intensă și picantă. Planta este un arbust sau un copăcel mic originar din sudul Australiei, Queensland și New South Wales, foarte rezistent la condiții aspre de ariditate.
Cei mai importanți producători la nivel mondial sunt India, Mexic, Argentina și Brazilia.

[GARD]

Retete culinare la prepararea carora se folosesc limenta puteti gasi aici.

 

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns