Laptele

Laptele

Laptele

Laptele

se folosește in bucătărie la preparate dulci, cum ar fi  crema de vanilie, crema de lămâie, budinca, crema de zahăr ars, creme caramel, crema de lapte, la rețete cu orez sau la preparate sarate cum este lasagne,sosul bechamel la preparate pe bază de carne, la peste, la garnituri, la înghețate și sorbetto.
In ceea ce privește valorile nutriționale ale laptelui acesta este constituit din 87 % apă, din zahăr adică lactoză, proteine adică cazeină și lactalbumină, grăsimi emulsionate, minerale precum calciu, fosfor, potasiu și vitamine precum A, D, E, grupul vitaminei B și în cantități mici vitamina C.
Compoziția sa îl face un aliment complet și complex. Spre exemplu 1 litru de lapte conține 37 g grăsime, 28 g proteine, 45 g zahăr și 10 g sare. Laptele asigură dezvoltarea musculaturii netede, contribuie la dezvoltarea oaselor, a dinților și oferă energie pentru activitățile fizice.
Persoanele alergice sau cele care au o intolerantă la proteinele din lapte de vacă pot înlocui laptele de vaca cu cel de soia deoarece acesta are proteine vegetale. S-a descoperit că laptele de măgăriță este foarte bun pentru a combate alergiile alimentare la nou născuți. Conform datelor obținute de cercetătorii din Torino și publicate în majoritatea revistelor științifice internaționale, proprietățile nutritive ale laptelui de măgărită sunt asemănătoare cu cele ale laptelui matern, de aceea este recomandat în tratarea alergiilor alimentare.
Incă din Roma Antică proprietățile acestui lapte erau cunoscute în tratarea bolilor, acesta fiind folosit și împotriva îmbătrânirii pielii. De aceea persoanele de rang înalt din acele timpuri obișnuiau să se spele în acest lapte, un exemplu ar fi Cleopatra vestită pentru băile sale în lapte.
Laptele poate fi consumat proaspăt, recomandată fiind fierberea în prealabil a acestuia, sau pasteurizat. Prin tratamentul UHT laptele trece printr-un proces de prelucrare la temperaturi înalte, fapt care împiedica acrirea astfel acesta putând fi păstrat mai multe luni în cutii. După ce cutia de lapte pasteurizat a fost desfăcută, aceasta se va păstra la frigider pentru o perioada inferioară a 2-3 zile.
Datorita fermentării bacteriilor acidului lactic laptele neprocesat care nu este ținut în condiții termice favorabile devine acru, zahărul din lapte devenind acid lactic. Prin procesul de fermentare controlată a laptelui se obțin anumite produse derivate ale acestuia.Laptele de vacă, oi, capre dar și de bivoliță sau cal poate fi procesat pentru a obține produse lactate cum ar fi smântâna, untul sau iaurtul.

[GARD]

, ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns