Lamaia

Lamaia

Lamaia
Lamaia

Lamaia,

ajunsa in Europa la inceputul anilor 1200, este un fruct apartinand familiei citricelor.  Lamaia este bogata  in vitamina C si acid citric care isi gaseste numeroase intrebuintari in bucatarie. De la lamaie se poate folosi sucul proaspat, stors din fructe proaspete mature care poate tine loc de otet la preparatele pe baza de peste. Sucul sau este folosit si la marinarea carnii, iar in cazul carnii de vanat are propietatea de a inlatura gustul de “salbatic” al acesteia.
Pentru a evita oxidarea fructelor precum perele, merele, avocado, bananele, dar si a legumelor, precum cartofii sau anghinarea, se poate folosi sucul de lamaie. Lamaia este un fruct a carei coaja rasa este utilizata in pregatirea a numeroase preparate dulci dar si sarate. Se recomanda a se evita razuirea partii albe de sub coaja deoarece va fi amara atunci cand se va usca.
Obtinut printr-o reteta antica, Limoncello este o bautura alcoolica originara din provincia Napoli in care se foloseste alcool pur si coaja de lamaie.
In proportii mici, pe langa acidul citric si vitamina C, lamaia contine si vitaminele A si B1-3. Sucul de la lamai  este folosit ca astringent, antiseptic in tratarea ranilor mici, a aftelor si a rosaturilor. In cantitati mai mari este folosit la tratarea reumatismului si a gutei. In industria cosmetica este folosit ca purificator si detergent in tratamentele pielii faciale si nu numai.

[GARD]

, , , , , , , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns