Acasă DesertCu fructe Dulceata de caise

Dulceata de caise

de Ramona-Maria Dascalu

Dulceata de caise, alaturi de cea de capsuni, visine si cirese, este una dintre cele mai iubite dulceturi, datorita gustul sau inconfundabil.

Ce poate fi mai placut decat sa mananci o dulceata facuta in casa care are aroma naturala a fructelor folosite. Un alt avantaj este ca stii ce ingrediente ai folosit si poti controla cantitatea de zahar. Cantitatea de zahar poate varia in functie de cat de dulci si coapte sunt fructele. Un alt plus este ca are numai pulpa de fructe, spre deosebire de cele cumparate. Acestea au de obicei multa gelatina si putine fructe. De aceea va recomand intotdeauna dulceturile pregatite in casa.  Atat pentru consumul direct cat si pentru a prepara deserturi cu acestea.

Asa ca va propun o reteta clasica de dulceata de caise, care poate fi folosita la umplerea de clatite, tarte, fursecuri, gogosi, cornuri si prajituri.  Sau poate fi consumata pe paine prajita la micul dejun. Pentru aceasta avem nevoie de caise, zahar, zeama de lamaie si spor la treaba. Iata cum am preparat-o:

Daca v-a placut acesta reteta, puteti incerca si: 

Dulceata de caise

Dulceata de caise

Imprimare
Portii: 8 borcane de 300 g g Timp de pregatire: Preparare termica:
Informații nutriționale 200 calorii 20 grams grăsime
Evaluare 5.0/5
( 1 au votat )

INGREDIENTE

Caise fara samburi 4 kg
Zahar 1 kg
Lamaie zeama de la doua lamai

MOD DE PREPARARE

Spalam caisele si le scurgem bine de apa. Taiem fiecare caisa pe jumatate, ii scoatem samburele si o taiem in patru. Punem caisele intr-o oala incapatoare cu fund gros. Adaugam zaharul si zeama de lamaie si amestecam cu o lingura toate ingredientele.


Punem oala la foc mediu si amestecam din cand in cand pentru a nu se lipi dulceata de fundul cratitei.
Lasam sa fiarba pana se mai ingroasa compozitia si se mai restrange lichidul. Spre final lasam focul mic si amestcam des. Pentru a verifica daca dulceata de caise este gata punem putina dulceata pe o farfurie intinsa si o introducem la frigider sau o lasam sa se racesca normal. Daca dulceata se prelinge foarte putin cand inclinam farfuria este gata, daca nu o mai lasam sa fiarba putin si repetam iar procedeul cu farfuria.
Cand este gata oprim aragazul si lasam dulceata de caise sa se raceasca.
Intre timp sterilizam borcanele. Le spalam bine, apoi le punem intr-o tava, lasand insa spatiu intre ele. Le introducem in cuptor la 180 °C pentru 15 minute sau pana cand apa s-a evaporat complet de pe borcane. Le lasam sa se mai racesca putin. Capacele le fierbem pentru 5 minute pentru a fi sterile, dupa care le lasam la scurs sau le putem sterge cu un servetel de apa.
Punem dulceata fierbinte in borcanele calde, apoi punem capacul. Il infiletam bine si intoarcem borcanul cu fundul in sus pentru a se forma vidul care ne arata daca borcanul a fost inchis bine. Veti vedea asta dupa ce dulceata s-a racit si le ve-ti intoarce in pozitia lor normala. Apasand pe capac nu ar mai trebui sa scoata nici un sunet. Daca se aude sunetul inseamna ca borcanul nu a fost inchis bine.
Pastram borcanele de dulceata intr-un loc intunecos si uscat pentru a avea o dulceata de caise delicioasa pentru mult timp. Dupa deschiderea borcanului pastram dulceata de caise in frigider.

Ai făcut această rețetă?
Daca ti-a placut aceasta reteta etichetează-mă pe Instagram la @Bucataria Ramonei

Daca ti-a placut aceasta reteta

2 comentarii

Oana 8 septembrie 2022 - 21:56

Nu inteleg de ce abia acum am descoperit acest blog minunat…felicitari!!!

Răspuns
Ramona-Maria Dascalu 8 septembrie 2022 - 22:02

❤️❤️❤️.. Mai bine mai târziu, decât niciodată! 😘😘😘
Îți mulțumesc pentru apreciere și te invit să încerci cât mai multe rețete! Le pregătesc cu drag, le încerc și le explic astfel încât vouă să vă fie ușor și să fiți siguri că vă va ieși un preparat delicios!

Răspuns

Lasa un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!