Gutuia

Gutuia

Gutuia

Gutuia

Gutuia

Gutuia, originara din regiunea Caucazului, mai exact sud-vestul cald al Asiei, este un fruct mare, aromat, putin suculent, cu gustul astringent si consistenta tare.
In bucatarie gutuia se foloseste la realizarea de numeroase preparate cum ar fi: compot, gem, dulceata, nectar, jeleu sau marmelada. Se foloseste si la preparate sarate, un exemplu ar fi mancarea de gutui.
Din punct de vedere nutritional gutuia contine carbohidrati, fibre, proteine, vitamina A, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9, calciu, fier, magneziu, fosfor si sodiu.
Datorita continutului ridicat de pectina consumul de gutui duce la reducerea colesterolului, reduce riscul de boli cardiovasculare, elimina substantele toxice din organism, in special a metalelor grele.
Consumul zilnic de gutui tine la distanta virozele respiratorii, previne anemia si stimuleaza pofta de mancare. Consumand o gutuie pe zi veti preveni inflamatia gatului, iar semintele de gutuie macinate sunt ultile in caz de tuse si bronsita. De asemenea, 100 g gutui asigura doza zilnica recomandata de vitamina C. Infuzand coji si frunze de gutui si adaugand miere se obtine un excelent remediu impotriva raguselii, tusei, eliberand in acelasi timp si caile respiratorii.
Gutuia are si un puternic efect antioxidant, luptand impotriva radicalilor liberi si a imbatranirii premature.
Datorita continutului de tanina si pectina gutuia poate fi consumata pentru a trata eficinet diarea si dizenteria. Fibrele din compozitia gutuilor asigura tranzitul intestinal si prin urmare consumul de gutui are efecte benefice in caz de constipatie.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns