Graul spelta

Graul spelta

Farro Grâul spelta ( Triticum aestivum subsp. Spelta) este strămoșul grâului comun și una din cele mai vechi cereale din lume. Această specie de grâu se cultivă încă din Antichitate, în urmă cu cel puțin 5000 de ani, de către civilizațiile din sud-vestul Asiei dar și în Caucaz. Chiar și în Vechiul Testament este amintită folosirea acestei plante, ca principală cereală pentru producerea pâinii. În Europa s-a semnalat utilizarea acestei tip de grâu în jurul anului 1900. În ceea ce privește vechimea agriculturii pe teritoriul României cu această cereală, săpaturile arheologice făcute la Porțile de Fier au arătat că Triticum spelta era prezent în aceasta zona încă de acum 10000 ani.
În prezent se mai cultivă în unele zone din Europa Centrala și nordul Spaniei, deși este o plantă rezistentă la condiții atmosferice severe.
Grâul spelta conține foarte multe substanțe nutritive precum: manganul, fosforul, magneziul, cuprul, fibrele, proteinele, vitamina A, E, complexul de vitamine B și niacina (vitamina PP). Comparativ cu grâul comun, grâul spelta conține mai multe substanțe minerale și vitamine, conține mai multi acizi grași nesaturați( grăsimi sănătoase), are un conținut mai mare de L-Tryptophan (precursorul “hormonului de bună-dispoziție”) și preia mai puține metale grele din mediul înconjurător.
Grâul spelta are numeroase beneficii: tratează bolile digestive și boli dermatologice, reduce riscul de arterioscleroza și de cancer la sân, stimulează activitatea rinichilor, stimulează imunitatea, reduce riscul apariției astmului la copii, reduce riscul de boli cardiovasculare.
Grâul spelta se găsește sub formă de boabe și sub formă de făină.                                                                                                                                                                       În bucătărie se folosește la salate și la ciorbe, gustul sau intens și deosebit amintind de cel de nucă.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns