Faina

Faina

Faina

Faina

Faina

este ingredientul principal in producerea painii si a produselor de panificatie. De asemenea este folosita in producerea pastelor, in preparatea produselor de patiserie, a torturilor si pentru ingrosarea sosurilor. Se obtine prin macinarea sub forma de pulbere a semintelor de cereale sau a altor plante.
Forza fainii este proprietatea fainii legata in mare parte de continutul de proteine, in particular de gliadina e glutenina care impreuna compun glutina.

Indicatorul W

este folosit pentru a clasifica faina in functie de forta sa astfel:
Peste 350W:  speciala care se amesteca cu fainile mai moi pentru a obtine produsul dorit. Aceasta absoarbe pana la 90% din masa sa apa.

Intre 280 si 350W: puternica fiind folosita pentru pizza, produse de patiserie care necesita o dospire indelungata, pastele cu ou. Absoarbe circa 65-70% din masa sa apa.

Intre 180 si 260W: medie folosita pentru franzela, paine cu ulei, in prepararea pastelor. Absoarbe circa 55-65% din masa sa apa.

Pana la 170W: faina slaba folosita in prepararea biscuitilor, a grisinelor si pentru sosuri. Absoarbe circa 50% din masa sa apa.
Este foarte important sa alegem tipul potrivit pentru preparatul pe care vrem sa il facem.

In acest sens in comert faina de grau este clasificata astfel:

000 – pentru aluaturi usoare si pufoase, folosita in patiserie;

480 – este o faina fina folosita in patiserie;

550 – este folosita pentru aluaturi de prajituri, biscuiti, tarte, placinte dar si pentru paine. Aceasta este mai dura decat primele doua.;

650 – este ideala pentru paine, pizza, focaccia si alte aluaturi elastice datorita continutului mai mare de gluten.
Aceasta clasificare se face in functie de valoarea nutritionala a fainii, de aceea cu cat indicele este mai mare cu atat faina este mai bogata in fibre si mai sanatoasa. Cea folosita in prepararea painii negre are indicele in jurul a 1300 iar cea pentru painea integrala 1750, consumarea celor doua tipuri de paine fiind recomandata pentru o alimentatie sanatoasa.

Aceasta clasificare isi regaseste echivalente aproximative si in alte tari unde are denumiri si indici diversi precum:

000 si 480 este echivalentul fainii 00 in Italia si fainii 40 in Franta;

550 este echivalentul fainii 0 in Italia si fainii 55 in Franta;

650 este echivalentul fainii 1 in Italia si fainii 82 in Franta.
Anumiti producatori, la recomandarea Uniunii Europene dar si obligati de legislatia internationala, ofera informatii detaliate despre tipul de faina, caracteristicile dar si valoarea nutritonala  pe ambalaj.

[GARD]

, , , , , , , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns