Dorada

Dorada

Dorada

Denumita Sparus aurata in latina, dorada este un peste osos care traieste in apele costiere cu apa mai putin sarata decat apa marina intre 5 si 150 de metri de mal in bazinul marii Mediterane, in Atlanticul oriental intre insulele Britanice si Capul Verde. Numele sau deriva de la caracteristica dunga aurie pe care o are pe cap intre ochi.
Traieste in grupuri mici si frecventeaza ape cu fundul fie dur dar si nisipos, cal mai des intalnindu-se la confluenta acestora. Aceasta se poate adapta cu usurinta la schimbarile de salinitatea ale apei, de aceea o putem gasi si in lagune si estuare, dar este foarte sensibila la fluctuatiile de temperatura. Corpul doradei este oval alungit acoperit cu solzi de culoare gri-albastrui pe spate si argintii cu fine linii gri longitudinale pe parti. Se hraneste in mare parte cu moluste si crustacee pe care le sfarm cu ajutorul gurii prevazuta cu mai multe randuri de dinti.
Dorada se pescuieste sportiv si comercial pe toate coastele mediteraneene si este de asemenea crescuta in bazine dar si inchisa in custi in lagune marine.
Dorada pescuita din mediul sau natural are carnea mai slaba si un continut mai mare de grasimi esentiale, de aceea pretul acesteia este mai ridicat decat cel al pestelui de crescatorie.
Lungimea maxima pe care o poate atinge este de 70 cm , dar cele mai comune ajung la 20-50 cm si maxim 10kg.
In bucatarie dorada se poate gati in diverse moduri insa cele mai apreciate sunt preparatele la cuptor cu legume sau cu ierburi aromatice in hartie pergament. Datorita carnii fine si bogata din punct de vedere nutritional se recomanda gatirea la temperaturi nu prea ridicate.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns