Pandispan cu cacao

Diverse moduri de a prepara pandispanul cu cacao ( blat de tort)

Pandispanul cu cacao sau blatul de tort cu cacao, asa cum mai este cunoscut, este unul din cele mai simple preparate dulci ce se poate prepara. Este pufos si aerat si nu necesita adaosul de praf de copt deoarece va creste frumos si va fi pufos daca va fi preparat dupa o reteta buna. Este foarte important sa respectam intocmai pasii retetei pentru a ne asigura ca blatul nostru nu se va lasa si va avea textura dorita. Poate fi folosit pentru a pregati torturi cu diverse umpluturi sau poate fi folosit la prajituri cu crema.

Desi sunt diverse ca mod de preparare, ambele blaturi au aceleasi ingrediente in compozitie si anume: 6 oua de gaina, 150 g de zahar, 112 g de faina, 38 g de cacao, esenta de vanilie sau o jumatate de pastaie si un varf cutit de sare.

Pentru ca nu ne va lua foarte mult sa pregatim acest pandispan vom incepe prin a porni cuptorul si a pune hartie de copt intr-o tava cu diametrul de 24 cm. Urmatorul pas este acela de a separa albusurile de galbenusuri si se pun in vase diferite. Se pune un varf cutit sare peste albusuri si se amesteca cu un mixer pana cand capata o consistenta spumoasa. Se adauga zaharul treptat si se amesteca in continuare pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa si zaharul s-a dizolvat. Mai departe, vom adauga galbenusurule in doua etape si vom amesteca cateva secunde cu o spatula printr-o miscare circulata de sus in jos. Nu vom exagera cu amestecarea pentru a preveni scoaterea aerului din albus.
Se adauga jumatate din faina amestecata cu cacao si se amesteca cu spatula usor in acelasi mod, apoi se adauga si restul fainii ramase.

Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-a
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-b
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-c

Se pune compozitia de pandispan cu cacao in tava, se nivelreaza usor cu spatula si se introduce in cuptorul preincalzit la 180°C. Se tine tava in cuptor aproximativ 35 minute. Se poate face testul scobitorii numai dupa 30 minute. Daca scobitoarea iese uscata atunci blatul este copt, daca nu se va mai tine cateva minute.
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-d
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-e
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-1-f

Se opreste cuptorul, se deschide usor usa acestuia permitand astfel racirea blatului. Se scoate din tava dupa ce s-a racit si se inlatura hartia de copt. Blatul nostru din pandispan cu cacao este gata pentru a fi folosit!

Vom incepe si de aceasta data prin a porni cuptorul si a tapeta tava cu harti de copt. Pentru a preparara a doua varianta de pandispan cu cacao, vom separa albusurile de galbenusuri, punandu-le pe fiecare intr-un vas separat. Mai departe se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, pana capata o culoare galben deschis, iar consistenta devine spumoasa. Se bat albusurile intr-un alt vas, iar cand capata si acestea consistenta spumoasa se adauga restul de zahar si se amesteca in continuare pentru a se topi complet zaharul. In timpul in care se bate albusul, pentru a ne fi mai usor apoi, com amesteca faina cu cacao.

Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-b
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-c
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-d

Se amesteca usor albusurile cu galbenusurile cu o spatula si se adauga faina amestecata cu cacao peste acestea. Se amesteca cu grija toate ingredientele pana compozitia devine omogena. Se pune in tava rotunda tapetata, se introduce in cuptorul preincalzit la 180°C si se tine aproximativ 35 de minute. Ca si la prima metoda de preparare a pandispanului nostru se poate face testul scobitorii numai dupa 30 minute si opreste cuptorul numai dupa ce ne-am asigurat ca blatul este copt. Cand blatul s-a copt se opreste cuptorul si se lasa sa se raceasca in cuptor lasand, insa, usa cuptorului usor deschisa. Se scoate din tava si se inlatura hartia de coacere numai dupa ce pandispanul s-a racit. Si asa, blatul nostru este gata pentru a fi parte componenta a delicioaselor voastre deserturi.
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-e
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-f
Doua-moduri-de-a-prepara-pandispanul-2-g

Oricare ar fi metoda aleasa va asigur ca rezultatul va fi acelasi, asa ca nu imi mai ramane decat sa va urez spor la treaba si la cat mai multe deserturi pregatite!

, , , , , , ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns