Acasă DesertCu crema Prajitura Cremsnit

Prajitura Cremsnit

de Ramona-Maria Dascalu

Prajitura Cremsnit, krémes, crempita, Kremschnitte, cremeschnitte sau Kremna Rezina este o prajitura cu multa crema delicioasa, un desert de origine austro-ungara, care insa s-a raspandit in toata Europa centrala si de Est, dar si in Romania find preparata in Ardeal si Banat. Prajitura noastra este formata din 2 foi de aluat foietaj si o crema de vanilie. Eu m-am inspirat din bucataria slovena unde se mai adauga si un strat de smantana naturala care face desertul si mai delicios.

De unde m-am inspirat

Am vazut aceasta varianta cand am fost in vacanta la lacul Bled unde aceasta prajitura era denumita Bled cake sau Kremna Rezina si arata arat de bine si de perfect taiata in vitrine, incat o mancai din priviri. Asa ca, am ales sa prepar aceasta varianta. Desertul nostru se preapara rapid si usor mai ales daca folosim aluat foietaj cumparat de calitate. Crema este o crema clasica de vanilie, preparata cu galbenusuri, lapte, faina si zahar. Eu am aromatiza-o cu pastaie de vanilie, care de obicei se pune in lapte la inceput pentru a o lasa la infuzat. Daca folosim esenta de vanilie la crema pentru Cremsnit o vom pune la finalul cremei, cand aceasta s-a ingrosat. Vom adauga si albusurile batute spuma cu zahar peste crema calda. Astfel acestea se vor prepara termic si nu vor mai fi crude, deoarece crema este inca fierbinte cand le adaugam.

Cum se taie

Eu am taiat a doua foaie patratele dupa ce am copt-o, pentru a o putea taia mai usor la final. Poate fi si sfaramata, asa va va fi mai usor sa o taiati si consumati la final. Deci, daca dori un desert rapid, delicios si simplu de preparat cu multa crema aromata, pufoasa si aerata, ati gasit desertul perfect. Va las sa cititi reteta si sa o preparati pentru ca o sa va placa mult! Spor la treaba!
Daca ti-a placut aceasta reteta Prajitura Cremsnit poti incerca si:

Cremsnit

Prajitura Cremsnit

Imprimare
Portii: 15 Timp de pregatire: Preparare termica:
Informații nutriționale 200 calorii 20 grams grăsime
Evaluare 5.0/5
( 11 au votat )

INGREDIENTE

Aluat foietaj 2 foi

 

Ingrediente crema:

Lapte integral 700 ml 3,5% grasime
Faina 100 g
Oua medii 4
Zahar 140 g
Vanilie o jumatate pastaie sau esenta de vanilie dupa gust

 

Pentru stratul de frisca:

Smantana lichida naturala neindulcita 375 g
Zahar pudra 4 linguri

MOD DE PREPARARE

Pentru inceput scoatem aluatul foietaj de la frigider cu 10 minute inainte de a-l folosi sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Eu am folosit aluat foietaj proaspat cumparat, nu congelat pentru ca tot procesul sa fie mai rapid. Dar, puteti folosi si aluat foietaj de casa.
Dupa cele 10 minute intindem aluatul pe o foaie de copt si il intepam cu o furculita foarte bine pe toata suprafata. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 12-13 minute sau pana cand aluatul foietaja devenit auriu si a crescut. Daca aluatul foietaj a crescut prea mult dupa ce s-a copt, il acoperim cu o foaie de copt si il presam cu un tocator peste care punem o greutate sau il presam usor cu mainile direst pe tocator, pentru a devenit plat. Procedam in acelasi mod si cu a doua foaie de aluat foietaj, apoi le lasam sa se raceasca.


Este timpul sa ne ocupam de crema. Separam albusurile de galbenusurile si le punem in vase separate. Intr-o cratita destul de incapatoare punem 600 ml lapte si o jumatate de pastaie de vanilie (o taiem pe jumatate si o curatam bine de seminte pe care le punem in lapte impreuna cu pastaia) si o lasam la infuzat la foc mic. Intre timp punem jumatate din zahar peste galbenusuri si amestecam cu un tel pentru cateva secunde pentru a omogeniza compozitia. Adaugam peste galbenusuri putin cate putin din faina.

Si o alternam cu din cele 100 ml de lapte ramase si amestecam in continuare cu telul pentru a omogeniza compozitia si a elimina eventualele cocoloase. Scoatem pastaia de vanilie, inalturam cratita cu lapte de pe aragaz si adaugam compozitia de galbenusuri preparata, insa in acealasi timp amestecam rapid cu telul entru a omogeniza compozitia. Punem cratita cu lapte si galbenusuri din nou pe aragaz si o lasam la foc mic pana cand crema s-a ingrosat. Amestecam cu telul in tot acest timp pentru a nu se lipi crema de fundul cratitei. Cand crema s-a ingrosat o inlaturam de pe foc si ne ocupam de albusuri.

Amestecam cu mixerul albusurile pana cand incep sa sa formeze o spuma, apoi punem peste albusuri zaharul ramas si amestecam cu mixerul pana cand obtinem o bezea ferma. Adaugam imediat o parte din bezeau de albusuri peste crema calda si le amestecam cu un tel cu miscari de sus in jos pentru a o incorpora fara insa a scoate aerul din bezea. Adaugam si bezeau ramasa si o incorporam si pe ea.

Punem foaia de aluat foietaj intr-o tava sau pe un platou in care am pus hartie de copt si adaugam crema preparata. O intindem uniform pe toata suprafata foietajului. Acoperim prajitura cu o folie de plastic pentru a mentine umiditatea si o introducem in frigider pentru 8-12 ore sau cel mai bine de seara pana dimineata, asa cum am procedat si eu. A doua zi taiem cea de-a doua foaie de aluat foietaj copt patrate pentru a ne fi mai usor sa taiem la final prajitura. Eu am avut aluatul foietaj cu dimensiunile de 21x35 cm si am taiat patrate de 7x7 cm.

Intr-un vas amestecam cu mixerul 375 g de smantana lichida rece de la frigder, in care am pus 3-4 linguri de zahar pudra pana cand compozitia devine spumoasa si aerata. Aveti grija insa sa nu amestecati mai mult deoarece se va taia si se va separa. Scoatem prajitura de la frigider inlaturam folia de plastic si adaugam smantana, apoi o intindem uniform pe toata suprafata prajituri. Punem patratelele de aluat foietaj pe toata suprafat prajituri si le presam putin. In loc sa taiati patrate foaia de aluat foietaj, puteti sa o sfaramati si sa o puneti pe toata suprafata pajituri, asa va va fi si mai usor sa o taiati si mancati 😊. Introducem prajitura in frigider nu inainte de a o acoperi cu folie de plastic si o mai timem 3 ore.

Dupa cele 3 ore scoatem prajitura de la frigider, inalturam folia de plasic si o taiem patrate. O presaram cu zahar pudra si o putem savura alaturi de cei dragi. Pofta buna!

Ai făcut această rețetă?
Daca ti-a placut aceasta reteta etichetează-mă pe Instagram la @Bucataria Ramonei

Daca ti-a placut aceasta reteta

Lasa un comentariu

Nu poti copia text sau imagini!