Ciresele

Ciresele

CireseleCireșul, (Prunus avium) originar din Asia de Nord-Est, este un arbore ce poate atinge înălțimi de până la 15-20 m, iar foarte rar ajunge până la 30 m. Frunzele arborelui sunt ovale, alungite, zimțate pe margini și ascuțite la vârf, scoarța este de culoare cenușiu roșcată cu textura zgrunțuroasă, iar florile sunt de culoare albă, grupate câte 2 sau 4. Cireșele au culori diverse de la roșu la galben până la negru și au o formă sferică sau elipsoidală. Cireșul sălbatic se cultivă în zonele submeridionale și meridionale din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia chiar până în nordul Iranului, America de Nord, Australia, Asia de Sud și nordul Africii.
Când cumpărați cireșe acestea trebuie sa fie viu colorate, coaja să fie lucioasă, iar coditele nu trebuie să fie uscate. Ciresele, odată culese din copac, nu se mai coc.
În bucătărie ciresele se pot folosi crude la salata de fructe, sorbetto, înghețată și budincă. Se pot folosi și la tarte, brioșe, siropuri, dulcețuri, sucuri, gemuri și băuturi spirtoase precum Maraschino sau Ratafia. Pot însoți și preparate pe bază de carne de vânat.
Ciresele conțin foarte multă vitamina C, potasiu și alte substanțe nutritive. Au proprietăți diuretice, antireumatice și un efect ușor laxativ și dezintoxicant. Coditele de cirese sunt folosite pentru a prepara infuzii cu efecte diuretice și în caz de litiază renală.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns