Cacao

Cacao

Cacao

Cacao își are originile în Mexic, însă în prezent principalii producători sunt Africa, prin Cote d’Ivoire, Camerun și Nigeria, și America de Sud. Cacaoa se recoltează de doua ori pe an. Planta se dezvoltă în circa 10 ani și este productiva maxim 30 ani.
Semințele de cacao se dezvolta timp de 4-6 luni, însă odată mature acestea sunt recoltate la fiecare 15 zile exact atunci când își schimbă culoarea. Odată recoltate, semințele sunt plasate în recipiente de răchită, unde sunt lăsate sa fermenteze timp de câteva zile pentru a deveni moi. În interiorul lor, datorită enzimelor, se formează substanțe care prin procesul de prăjire dau aroma caracteristică de cacao. În acest moment semințele sunt zdrobite obținându-se pasta de cacao din care, în urma unei prelucrări ulterioare, se obține pulberea și untul de cacao. Pentru a se obține o pulbere de cacao mai dulce se adaugă carbonat de potasiu. La sfârșitul procesului de prelucrare pudra de cacao poate conține un procent de grăsime cuprins intre 10 și 20 %.
Pe piață se găsesc diferite soiuri de cacao:
• Criollo, fiind cel mai vechi soi de cacao, calitatea acesteia este excelentă, este foarte aromata, are un gust delicat și ușor amar. Acest soi este folosit pentru a produce ciocolata de înaltă calitate, este însă întotdeauna amestecată cu alte tipuri de cacao deoarece se produce în cantități mici. Se cultivă în Venezuela, America Centrala, Java, Madagascar și Sri Lanka, iar semințele au coaja de culoare mai deschisă.
• Forastero, are o aromă persistentă, ușor acidă, iar semințele sunt de o culoare mai închisă. Acest soi este originar din Amazon, însă este cultivat și în Malaezia, Nigeria, Ghana, Indonezia, Cote d’Ivoire.
• Trinitara, este o incrucisare intre speciile Crillo și Forastero, primele culturi au fost realizate în insulele Trinidad, de la care și-a luat și numele. Calitatea acestui tip de cacao este similară sau superioară speciei Forastero.
• Cru, este tipul de cacao cel mai apreciat, din care se produce o ciocolata foarte fină. Dintre varietățile de cacao Cru amintim: Madagascar, cu aroma de migdale, Ghana cu o aroma robusta și amara și Trinidad cu aromă de castane.
Pulberea de cacao se folosește la numeroase preparate în special dulciuri cum sunt: prăjituri, tarte, fursecuri, înghețată, mousse. Se folosește pentru a da aromă laptelui, pentru a produce băuturi spirtoase și digestive. În țari precum Mexic și Spania, pudra de cacao se folosește pentru a prepara mâncăruri delicioase. Se folosește și pentru a prepara sosuri aromate ce pot însoți carnea de pui, rața, curcan și iepure, dar și fructe de mare. Cacao conține o substanță numita teobromin, ce este similară cu cafeina, acesta substanță conține destul de multa grăsime, din acest motiv cacaoa are un mare aport caloric.
O legendă aztecă dezvăluie originile arborelui de cacao: Se spune ca un tânăr, înainte de a pleca la război, a lăsat o comoara tinerei sale soții, comoară ce trebuia păstrată pană la întoarcerea sa. În timpul războiului la un moment dat sosesc inamicii și, deși este amenințată, soția tânărului nu a dezvăluit unde se afla comoara. Aceștia au ucis-o, iar din sângele tinerei s-a născut o plantă frumoasă ale cărui fructe conțin semințe puternice ca ea, amare ca suferința ei și roșii ca sângele ei, planta era arborele de cacao.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns