Ardeiul

Ardeiul

Ardeiul

Ardeiul este o leguma cu foarte multe intrebuintari in bucatarie putand fi cunsumat proaspat in salate, in compozitia multor preparate unde da gust si aroma, dar si uscat si macinat sub forma de boia dulce sau iute.Se pare ca ardeiul se cultiva inca din preistorie in America Centrala, primele atestari datand din jurul anilor 7000 i Hr. Acesta este introdus in bucataria europeana de catre Columb in jurul anului 1500 fiind importat in Spania.
In prezenta exista foarte multe specii de ardei si la nivel mondial este cultivat pe o suprafata de peste un milion de hectare. Varietatea de ardei care se poate consuma proaspat se imparte in ardei dulci care pot fi de tip patrat, corn sau subtire, si ardei iute care este de obicei mai mic si subtire.
Atunci cand cumparati trebuie sa aveti in vedere ca un ardei bun are coada prinsa bine de partea comestibila, culoarea vie si lucioasa cu suprafata intinsa bine si fara pete. Fie ca doriti un ardei matur, copt, cu gust dulce, fie ca preferati ardeii mai putin copti, cu gust putin aspru si crud acestia trebuie sa fie alesi cu grija si conservati in locuri uscate si reci pentru a-si mentine calitatile si propietatile nutritionale.
Caracteristica principala a ardeiului este continutul ridicat de vitamina C. Contine, de asemenea, vitamina A. Datorita continutului ridicat de apa, circa 90%, ardeiul are un continut foarte mic de calorii fapt pentru care este indicat in dietele alimentare pentru slabit. Datorita faptului ca sunt usor de digerat varietatile de ardei dulce sunt preferate celor iuti, insa un lucru important de stiut este ca ardeiul iute are un continut ridicat de vitamine, cam de 300 de ori mai mare decat al oricarei alte legume, si acid ascorbic.
Ardeiul iute nu este indicat in alimentatia celor care sufera de ulcer, hiperaciditate gastrica sau a copiilor, insa consumul regulat si in doze mici creste regenerarea tesuturilor si astfel circulatia sanguina capilara prevenind astfel bolile vasculare.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns