Afinele

Afinele

AfineleCoacazul este o planta ce creste spontan si cuprinde circa 130 de specii. Dintre cele mai importante amintim:
• Afine negre (Vaccinium mytillus): creste spontan in Europa, are o inaltime de 20-40 cm, infloreste in mai iar fructele de culoare neagra apar in iulie-august. Le intalnim in Alpi, in Appennini, pana la 2000 m.
• Merisoare (Vaccinium vitis idaea): cu fructe de culoare rosie, gust acru amarui sunt raspandite in Alpi si in nordul Apeninilor, creste in salbaticie in Europa la altitudini mai inalte decat afinul.
• Afine (Vaccinium uliginosum): sunt fructe de culoare negru-albastrui, cu suc incolor si fara gust, creste salbatic in Europa, are o inaltime de 15-25 cm.
• Afine gigante americane(Vacciunium uliginosum): cu fructe de culoare negre-albastrui grupate, parfumate, rezistent pana la -30 °C, cresc in America de Nord si au o inaltime de pana la 4 m.
Se cultiva afinele gigante (V: corybosum) si merisoarele (V:vitis-idaea).
Daca nu se consuma in maxim 2-3 zile pot fi congelate si consumate apoi timp de un an.
In bucatarie se folosesc de obicei crude, in salate de fructe, in combinatie cu alte fructe de padure. Se folosesc si la inghetate, tarte, briose, torturi, dulceturi, jeleuri, siropuri, sucuri bauturi distilate.
Afinele sunt bogate in potasiu, zahar, tanine, pectina, calciu, fosfor, vitaminele A si C si in cantitate mai mica B.
Sunt bune in cazuri de diabet, ulcer gastric si duodenal, hipertensiune arteriala, leziuni ale retinei. Sunt utile in creme impotriva cuperozei.

[GARD]

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns