Sofranul

Sofranul

Sofranul

Sofranul

Sofranul,

unul din cele mai cunoscute condimente, isi are originea in Asia Mica, raspandinduse de acolo in Africa de Nord si Spania. In Italia sofranul incepe sa fie utilizat incepanad cu anul 1300. In Antichitate era folosit la vopsirea tesaturilor sau ca produs cosmetic la colorarea pielii, fiind folosit de insasi Cleopatra, care isi dorea o piele’’ de aur ‘’.
In prezent sofranul este cultivat in Asia Mica, Spania, Grecia, Macedonia si Italia. Sofranul este rezistent la temperaturi scazute sub zero grade si la perioade mici de inghet.
In acelasi timp sofranul toleareaza la fel de bine si temperaturile ridicate din timpul verii, singurul lucru care nu ii face bine este ca apa sa stagneze pe culturile de sofran, de aceea se cultiva pe terenuri abrupte.
Recoltarea sofranului se face toamna pe o perioada scurta de doua saptamani, extragandu-se doar stigmatele fara a deteriora floarea, la primele ore ale diminetii, deoarece astfel aroma se conserva mai bine.
Sofranul se poate achizitiona sub forma de pulbere la pliculete sau sub forma de stigmate de culoare portocalie aprinsa.
Regiunile mediteraneene sunt cele care folosesc cel mai mult sofranul in preparate pe baza de peste si orez, exemple ar fi risotto cu ciuperci pioppini si sofran, spaghetti al vino, risotto alla milanese, paella,dar si la preparate din carne pasare, vitel, fructe de mare, dar si la prepararea diferitelor prajituri. In Orientul Mijlociu se foloseste la budinci si prajituri cu orez , iar in Marea Britanie se foloseste la prajituri trditionale si gogosi.
Sofranul are proprietatea de a contracara imbatranirea pielii, ajuta la digestie, scade tensiunea arteriala si reduce colesterolul, apara sistemul imunitar si are proprietati afrodisiace.

[GARD]

Print Friendly

, ,

Nici-un comentariu deocamdata. Lasa comentariul tau!

Lasă un răspuns